Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 29 kwietnia 2012

Grillowana pierś z kurczaka z koprem włoskim

Odbieram telefon:
- Kupiłam Ci seler naciowy
- O fajnie, dzięki.
- I kupiłam koper włoski
- ...ale wiesz, że sama będziesz go jadła?
- Dlaczego?
- Bo ma posmak anyżu a tylko Ty go lubisz!
- Bo ja pomyślałam, że trochę posmakujemy, bo ja tego nie jadłam, a resztę weźmiesz na tę imprezę co jutro idziesz...

Ok, seler naciowy lubię i pewnie zrobię z nim to co zwykle, czyli sałatkę z tuńczyka, ale z koprem włoskim... Co ja zrobię....

- Dobra to kup jeszcze piersi z kurczaka to zrobię obiad.



Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • korzeń kopru włoskiego (fenkuł) (zużyjemy 1/4)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz



Marynata do mięsa:


  • pół łyżeczki kulek kolendry (rozgniecione w moździerzu)
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (u mnie z Kamisa)
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie:

W misce w której będziemy marynować mięso przygotowujemy marynatę i odstawiamy, niech się przerobi.
Z kolendrą nie można przesadzić, ma intensywny smak i lepiej włożyć jej za mało ;)

Myjemy mięso i wycinamy kostki, chrząstki i zbędny tłuszcz. Kroimy w około centymetrowe paski. Trzeba zwrócić uwagę na kierunek włókien. Wrzucamy do marynaty. Jak już pokroimy całość mieszamy mięcho z marynatą i wstawiamy do lodówki. Im dłużej mięso siedzi w marynacie tym jest lepsze, ale dla niecierpliwych pół godziny-godzina ;)

Fenkuł trzeba najpierw umyć i odkroić kikuty łodyg, są twarde, niedobre i nie są nam potrzebne. Ja odkroiłam też cienki plaster od spodu, bo był brzydki.
Kroimy na cztery części. Po środku widać głąb, taki jak w kapuście - trzeba go wyciąć, bo jest twardy.
ćwiartki siekamy na cieniutkie paski (ja tak samo kroję białą część kapusty pekińskiej, najcieniej jak się da).



Mieszamy miód z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli mamy lejący miód nie będzie potrzebne aż tyle soku z cytryny. Polewamy fenkuł, mieszamy i odstawiamy.

Mięsko można usmażyć na grillu lub na patelni grillowej co kto ma i woli , paski wychodzą podobne ;)


Podajemy z koprem na boku :) Okazało się, że posmak anyżu nie jest aż tak intensywny jak jego zapach podczas krojenia i całkiem dobrze współgra z kurzym mięskiem.

Na majówkę idealne połączenie!

Smacznego!

Lemoniada

Dawno nie pichciłam nic wyjątkowego i strasznie mi tego brakuje :( "Cisnę" magisterkę staram się za bardzo nie rozpraszać, dlatego dzisiaj banał.

 Lemoniada.


Przepis jest prosty. Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy tyle wody, aż smak będzie nam odpowiadał. Można posłodzić, cukrem lub miodem i gotowe :) (diabetycy mogą dodać, np. fruktozę, albo inny słodzik)
Nawet małe dzieci wiedzą jak to się robi. Pewnie widziały w amerykańskich filmach ;) Swoją drogą, ciekawi mnie jak amerykanie robią różową lemoniadę... Miksują truskawki i dodają? hmm...

Podobno woda z cytryną ma właściwości detoksykacyjne, podobno pomaga w utracie wagi...
Sama woda pita w dużej ilości w tym pomaga, więc czemu jej trochę nie dosmaczyć? ;)
Witamina C działa też na kaca, więc jeśli w ten majowy długi weekend przesadzimy z procentami to to jest świetny zestaw naprawczy na następny dzień ;)


Ach! No i oczywiście świetnie gasi pragnienie! Pod warunkiem, że nie będzie zbyt słodka ;)
Ja popijam niesłodzoną :)

Smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

Śniadaniowy koktajl śliwkowo-jabłkowy

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się, czy połączenie świeżego jabłka z jogurtem naturalnym nie spowoduje jakiejś dziwnej rewolucji. Tym razem skończyły mi się inne owoce, więc pomyślałam: A co mi tam! Najwyżej! Okazało się, że rewolucja była, ale bardzo przyjemna :)



Składniki: 

i 100ml jogurtu naturalnego :)

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy owoce. Wyjmujemy ze śliwek pestki. Kroimy na cząstki. Z jabłek wydrążamy pestki i łuski wokół nich i kroimy na cząstki. Ja swoje obrałam ze skóry, bo była bardzo twarda, ale ta ze śliwek została. Jest bardzo bogata w błonnik.

Wszystko blendujemy do uzyskania jak najbardziej jednolitej masy. Skórka śliwki może się nie chcieć zmiażdżyć do końca, ale to nic. Wlewamy jogurt i blendujemy aż się połączy. Można dodać miodu albo cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne (szczególnie śliwki). Można dolać mleka, żeby koktajl zrobił się bardziej płynny.
Gotowe!

Smacznego!



wtorek, 10 kwietnia 2012

Koktajl z mango na dwa sposoby

Już po świętach, więc pora wrócić do śniadaniowych koktajli :) Dzisiaj mango na dwa sposoby!


Składniki:

  • 1 mango
  • 1 banan
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka (może być więcej)

Przygotowanie:

Sposób na mango podałam pod przepisem ma kaszę jaglaną z mango. Do mango dorzucamy obranego banana i blendujemy. Wlewamy połowę do szklanki. Pierwszy koktajl już gotowy :)

Do pozostałej owocowej mazi dodajemy jogurt i blendujemy, aż zrobi się aksamitna. Można dodać odrobinę miodu, bo jogurt zabiera trochę słodkości owoców, ale wcale nie jest to potrzebne. Jeśli Koktajl jest dla nas za gęsty dolewamy mleko i znów blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji :)

Smacznego!



środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Tym razem mniej dietetycznie, ale bardzo smacznie ;) Dawno temu podpatrzyłam jak koleżanka robiła tę sałatkę i tak mi się spodobała, że zagościła i u mnie. Tym razem trochę ją odtłuściłam. Oryginalnie w przepisie nie było śmietany, tylko sam majonez.



Składniki:

  • 400g boczku wędzonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku (może być więcej)
  • śmietana 18% (150-200ml) - 12% nada zbyt kwaśny smak
  • majonez (3 łyżki)
  • majeranek (ok. 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Z boczku odcinamy skórę, nie jest nam potrzebna, i kroimy go w kostkę. Taką, żeby boczek miał szansę się wysmażyć. Jeśli boczek jest bardzo tłusty nie trzeba używać żadnego innego tłuszczu, jeśli chudy - wlewamy na patelnię łyżkę oliwy i smażymy do zarumienienia.

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna), czosnek jak najdrobniej. Można go też przecisnąć przez praskę. Smażymy na tej samej patelni co boczek - zbierze pozostałe smaki ;) Posypujemy majerankiem i prószymy solą. Sól spowoduje, że cebula szybciej puści sok.

Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 2-3 cm. Gotujemy wrzucając do wrzącej, osolonej wody.

Czekamy aż wszystko lekko przestygnie. Można w tym czasie posypać przyprawami, wtedy lepiej się wkomponują ;)

Mieszamy wszystko dość delikatnie, bo ziemniaki mogą się rozpaść. 

Gotowe! :)

Smacznego!

wtorek, 3 kwietnia 2012

Mus owocowy

Jedzenie owoców jest dla mnie nudne, samo jabłko, sam banan, samo kiwi... Dlatego dzisiaj na śniadanie owocowy mus :)


Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi

Przygotowanie:

Obieramy owoce ze skóry i kroimy na cząstki. Blendujemy i gotowe! Nie dodajemy cukru, ani miodu, bo owoce mają w sobie dostatecznie dużo słodyczy, szczególnie banan.
Łatwo, szybko i zdrowo :)

Można dodać kilka listków świeżej mięty i dolać szklankę soku jabłkowego lub wody mineralnej - wyjdzie orzeźwiający koktajl ;)

Smacznego!