Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 20 maja 2012

Hamburgery na wypasie

Kiedyś na soup.io znalazłam zdjęcie "maszynki" do hamburgerów takiej podobnej do naszej składaczki pierogów, tylko że ta do hamburgerów najpierw robiła dziurę w kotlecie, wsypywało się ser, przykrywało drugim kotletem i powstawał burger w serową niespodzianką. Dalej było już widać surowe burgery owinięte wędzonym boczkiem. Po upieczeniu ze środka elegancko wylatywał roztopiony ser.

Chcę takie!

Składniki:


  • 1,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (gotowiec z Biedronki)
  • ok 1 - 1,5 kg boczku wędzonego pokrojonego w cienkie, podłużne plastry
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprz.
  • ser żółty (u mnie 'Liliput' z Biedronki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • pomidory
  • cebula
  • sałata
  • ketchup
  • musztarda
  • sos barbecue (Pudliszki)
  • bułki (12)


Przygotowanie:

W szklance kłócimy jajka i dodajemy do nich sól. Wlewamy do mięsa, wlewamy oliwę, sypiemy pieprzem dość obficie i mieszamy, ale nie wyrabiamy jak kruche ciasto, im mniej memłane mięso tym lepiej. Będzie delikatniejsze.

Ser kroimy w ok 1/2 centymetrowe plastry. Specjalnie kupiłam okrągły ser, żeby było łatwiej :)

Lepimy placek mięsa, na to plaster sera i zalepiamy z góry i od boków.



 Owijamy dość szczelnie plastrami boczku.

Smażymy na grillu, można bezpośrednio na ruszcie i lepiej przykryć grill jeśli mamy taką możliwość, wtedy mięso na pewno się przepiecze.



Bułki można na chwilę położyć wnętrzem do żaru, żeby zrobiły się lekko chrupiące, ale nie trzeba. Użyłam zwykłych białych bułek, nie tych dmuchanych 'przeznaczonych do burgerów'.

Smarujemy bułę czym kto lubi, musztardą, ketchupem lub sosem barbecue (u mnie z Pudliszek), kładziemy krążki świeżej cebuli, kawałki pomidora, na to usmażony kotlet, sałata i zamykamy bułę górną połową.

Hamburgery na wypasie! Z podanych składników wychodzi 12 potężnych hamburgerów :)



Polecam i smacznego!



Bardzo chciałam wrzucić jakiś pożegnalny przepis, bo najprawdopodobniej nie będę miała szansy tego zrobić przez najbliższe 5 miesięcy, ale niestety czas na to nie pozwolił :( więc dopisuję krótkie pożegnanie pod hamburgerami :)
Wrócę, w każdym razie taki mam plan, i zasypię nowymi przepisami!
Do zobaczenia w listopadzie!

Trzymajcie się ciepło! :)

piątek, 18 maja 2012

Zupa-krem z dyni

Zupa  z dyni w maju?! Ano w maju :) Jesienią nie chciało mi się gotować wielkiego garnka i wekować i postanowiłam zamrozić sobie kostki dyni. Co prawda miałam plan zrobić z nich użytek dużo wcześniej, ale wyszło tak, że nie miałam czasu, ani chęci za bardzo. Tak się złożyło, że maj mamy dość chłodny, w mieszkaniu kaloryfery nie dają ani trochę ciepła i ta dyniowa zupa będzie idealna na rozgrzanie :)



Składniki:


  • około 1,5 kilograma dyni
  • 700 ml wody
  • 3 kostki bulionowe warzywne
  • świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (można użyć świeżego, ale ja nie miałam)
  • 1/4 łyżeczki kuminu (nie kminu) - ale nie jest konieczny
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, dynię i gotujemy. W międzyczasie siekamy papryczkę najdrobniej jak umiemy i wrzucamy do garnka z dynią. Trzeba uważać, żeby dokładnie umyć ręce po zetknięciu z papryczką i szczególnie uważać na oczy!

Gotujemy aż się dynia zrobi miękka, moja mrożona się rozgotowała :)

Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy całość. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Gotowe!

Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, lub śmietany. Można posypać nasionami dyni :)

Smacznego!

wtorek, 8 maja 2012

Na zielono :)

Dzisiaj lekko zielonkawe śniadanko :)


Składniki:


  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 100ml jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Tak jak w poprzednich: obieramy owoce i kroimy na cząstki. Blendujemy na jednolitą papkę, dodajemy jogurt i blendujemy jeszcze chwilę i gotowe!

Smacznego i Miłego Dnia!