Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z bezową czapeczką

 Trzeba sobie osłodzić końcówkę lata, czas na jakieś ciacho :) Razem ze znajomymi urządziliśmy wspólne gotowanie. Powstał ogromny obiad i oczywiście deser, do którego idealnie pasowało półsłodkie wino CELEBRO :)



Przepis na ciasto znaleziony w książce "Desery na co dzień i od święta"

Składniki:

  • 225g herbatników czekoladowych
  • 55g masła
MASA
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 600ml mleka
  • 100g gorzkiej lub deserowej czekolady
BEZA
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1/4 esencji waniliowej

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy. W książce radzą włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem, ale chyba blenderem poszłoby lepiej. Do pokruszonych herbatników wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy do formy na tartę (23cm średnicy) i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy, żeby było puszyste (w razie potrzeby można dodać trochę zimnego mleka). Resztę mleka zagotowujemy prawie do wrzenia i dolewamy do masy z żółtek cały czas mieszając.
Całość przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopioną czekoladę (my nie topiliśmy, tylko pokroiliśmy w drobną kostkę i rozpuściła się już w masie). Gotową masę wylewamy na herbatniki.

Białka ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli), stopniowo dosypujemy 3/4 cukru i ubijamy aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Dosypujemy resztę cukru, wlewamy esencję waniliową i mieszamy.
Wykładamy na masę czekoladową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Można widelcem albo łyżką zrobić wzorek na powierzchni :)

Pieczemy na środkowej półce w 160° C na "górę i dół" 30-40 minut. Jeśli beza się za szybko przyrumieni można zmienić na "sam dół".



Jest pyszne i na ciepło i na zimno, smacznego! :)

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Wege spaghetti na winie

Jak się pewnie domyślacie, dostałam do wypróbowania wina marki Celebro, więc będzie jeszcze kilka przepisów z jego użyciem. Dzisiaj wegetariańskie spaghetti. Nie spodziewałam się, że sos pomidorowy z winem będzie taki dobry!






Składniki:
  • opakowanie białych kiełbasek sojowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • cząber
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ostra czerwona papryka wędzona
  • ok 300ml soku pomidorowego
  • odrobina oliwy
  • ugotowany makaron nitki

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z wina, czosnku przeciśniętego przez praskę, cząbru, pieprzu i odrobiny soli.Kiełbaski kroimy na pół wzdłuż (można od razu w kostkę) i marynujemy w winie kilka godzin. U mnie to była doba.
Kiełbaski będą miały kolor buraczkowy :)

Kiełbaski odcedzamy i smażymy na oliwie. Kiedy się podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy dalej. Można posolić, żeby cebula szybciej zmiękła. Przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem. Jak cebula zmięknie zalewamy całość pozostałą marynatą i dusimy dalej.
Wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. w razie potrzeby doprawiamy.

Sos wykładamy na ugotowany wcześniej makaron. Można posypać serem.
Równie dobrze smakuje wyjadany z miseczki z chlebem :)



Smacznego! :)

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Winny łosoś...

Dzisiaj jedna połowa jest dietetyczna, a druga nawet bardzo NIE dietetyczna, ale myślę, że razem bilans się wyrównuje :P Zgodnie z powiedzeniem:
I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food :D




Składniki:


  • 250g makaronu małe muszelki
  • 250g sera Gouda
  • plaster sera z zieloną plesnią
  • 500ml śmietanki UHT 18%
  • ok szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

  • filet łososia.
  • ok 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny (nie z całej)
  • szklanka białego, półwytrawnego hiszpańskiego wina Celebro
  • sól

Przygotowanie:

Łososia czyścimy (skrobiemy z łusek jeśli są). Nacieramy sokiem z cytryny i skórką. Delikatnie solimy.

Gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Trzemy Goudę na grubych oczkach, a pleśniaka kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy sery i rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Wsypujemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy. Z pęczka pietruszki obrywamy same listki, bo łodyżki psują efekt. Oskubane listki siekamy i dodajemy do gorącej masy serowo-makaronowej.

Na patelnię wlewamy kroplę oleju, rozgrzewamy i kładziemy łososia. Jak już się lekko ogrzeje wlewamy wino, ok 1/2 - 3/4 szklanki. Resztę wypijamy :) Przykrywamy patelnię i dusimy ok 5-10 minut. To zależy od grubości fileta. Kiedy stwierdzimy, że nie est już surowy - odkrywamy i zwiększamy płomień, aby odparować płyn. Można podlewać rybę wytworzonym wokół winno-ctyrynowym sosem, aby zebrała jeszcze więcej smaku.

Do samego posiłku też proponuję białe, półwytrawne, hiszpańskie wino Celebro, co by współgrało :)



Smacznego! :)

czwartek, 1 sierpnia 2013

Pieczona dynia z fetą i soczewicą

Coś za dużo słodyczy u mnie ostatnio, czas wrzucić coś obiadowego :)
Zainspirowała mnie Katajenna. Pochwaliła się kiedyś dynią zapiekaną z czosnkiem, pietruszką i śmietanką UHT... wypróbowałam i wyszło pycha. Zostało mi jeszcze trochę mrożonej dyni, więc kombinowałam dalej. Dynia zapieczona z serem typu feta okazała się strzałem w dziesiątkę! Do tego zielona soczewica od BadaPak i obiad gotowy :)



Składniki:


  • ok kilograma mrożonej dyni
  • opakowanie sera typu feta
  • cząber
  • odrobina soli
  • oliwa
  • pieprz
  • czosnek
  • ostra papryka w proszku

  •  1 szklanka zielonej soczewicy
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól


Przygotowanie:

Jak gotować soczewicę podpatrzyłam tutaj. Z racji tego, że przestałam jeść mięso korzystam z tego portalu dość często :)

Do garnka wlewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek (kroję go tylko w duże kawałki, nie przepuszczam przez praskę) i wsypujemy soczewicę. Wszystkie ziarenka muszą się obtoczyć w oliwie i chwilę podsmażyć. Dolewamy wodę, najlepiej gorącą, żeby nie było zbyt wielkiej różnicy temperatur, solimy i gotujemy 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy wyszorowaną, pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Ugotowaną odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Dynię trzeba rozmrozić. Świeżą oczyścić i pokroić w kostkę. Przygotowaną dynię mieszamy z oliwą, przyprawami i czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jeśli czas nam na to pozwala, można przygotować to wcześniej, dzięki czemu dynia nabierze więcej smaku. Naczynie z dynią wkładamy do rozgrzanego do 175°C piekarnika i zapiekamy ok 20 minut (mrożonej dyni wystarczy nawet 10 minut) - do miękkości. Kiedy dynia zmięknie, wyciągamy, posypujemy pokrojonym w kostkę serem i zapiekamy aż się zrumieni.

Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też smakuje :)



Smacznego! :)