Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

poniedziałek, 15 września 2014

Koktajl pietruszkowo-pomarańczowy

Od czasu do czasu funduję sobie witaminową bombę w postaci koktajlu z zielonej pietruszki, cytryny, miodu i wody. Dzisiaj zabrakło mi cytryny, popatrzyłam na miskę z owocami i stwierdziłam, że czemu by nie spróbować z pomarańczą :)



Składniki:


  • Mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka miodu
  • szklanka wody

Przygotowanie:

Pietruszkę płuczemy i wkładamy do wysokiego wąskiego naczynia. Pomarańczę obieramy, wyjmujemy pestki, dzielimy na kawałki i dokładamy do pietruszki.
Blendujemy. Dokładamy miód i jeszcze chwilkę blendujemy. Dolewamy wodę, mieszamy i gotowe!

Pomarańcze są dużo słodsze niż cytryny, więc można dać dużo mniej miodu, ale nie powinno się go pomijać, bo owoce dzięki niemu miękną.
Ilość wody trzeba dobrać do własnego smaku :)



Smacznego! :)

sobota, 13 września 2014

Foccacia

Dojrzewałam do tego wypieku bardzo długo, bo słyszałam, że najlepsza jest tego samego dnia, następnego oczywiście też, ale już nieco mniej. W końcu nadszedł taki dzień. Dzień focaccii :)




Składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 300 ml wody
  • 25 g oliwy z oliwek (ok 2,5 łyżki stołowej)
  • 18 g drożdży świeżych

Do przyprawienia:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 ml wody
  • sól gruboziarnista (1/2 łyżki lub mniej)
  • rozmaryn, oregano, tymianek lub inne ulubione zioła


Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto na gładką masę i zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia. Moje rosło trzy i też się udało ;)
Po tym czasie smarujemy oliwą dwie mniejsze lub jedną większą formę i wykładamy na nią ciasto. Zostawiamy na ok 20 minut pod przykryciem.
mieszamy ze sobą oliwę, wodę i sól i rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. palcami robimy w cieście wgłębienia i posypujemy ziołami. Ja zrobiłam w dwóch foremkach. Jedna była z rozmarynem, a druga z oregano i czosnkiem :)

Pieczemy w 180° przez 20-25 minut na "górę i dół"

Przepis znalazłam w książce pt: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku." Licia Cagnoni i Simone Rugiati. Zmniejszyłam ilość soli, w oryginale było 15 g, czyli ok 1 łyżka.








Smacznego! :)