Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 29 czerwca 2016

Ciasteczka owsiano-sezamowe

Pamiętacie może walentynkowe Stefany? Podaję Wam dzisiaj trochę uzdrowioną i wzbogaconą wersję :) Sam przepis na Stefany jest dla mnie bazą większości ciasteczek, które piekę, kiedy chce mi się ciasteczek, ale nie mam ochoty spędzić pół dnia szukając idealnego przepisu. Stefany uległy wielu modyfikacjom i jak do tej pory nigdy mnie nie zawiodły :)
Najczęściej piekę je z płatkami owsianymi i to chyba jest dla mnie idealne ciasteczko. Dzisiaj "spojrzał na mnie" (na pewno znacie tę iskrę, która mruga do Was gdzieś w oddali mózgoczaszki na widok czegoś, szczególnie, kiedy jest związane z jedzeniem;)) czarny sezam. Bez dłuższego zastanowienia sezam wylądował w młynku razem z płatkami :)



Składniki: 
  • 175g miękkiego masła
  • 100g cukru trzcinowego, jasnego, nierafinowanego
  • 100g cukru białego
  • 2 jajka (L)
  • cukier waniliowy (całe opakowanie 16g)
  • 3 łyżki czarnego sezamu (można użyć białego, na mnie spojrzał czarny ;))
  • 200g płatków owsianych
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Mielimy płatki owsiane razem z sezamem. Ja używam do tego młynka do kawy, który zapomniał już zapach kawy, służy mi tylko do mielenia ziaren.
Wszystkie suche wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, skłócone jajka i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników.
Jeśli ciasto jest za suche można dodać odrobinę wody - nie mleka - mleko sprawi, że ciasteczka stwardnieją. 
Te ciasteczka są kruche w dzień upieczenia i jeszcze trochę następnego dnia. Potem robią się lekko żujące - takie je uwielbiam :)

Smacznego! :)
Przekąski kibica na Euro 2016

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Makaron czekoladowy z truskawkami

Urosła tutaj dość duża pajęczyna, którą czas zerwać! Postaram się też nie dopuścić by narosła nowa :) W moim życiu nastąpiło kilka znaczących zmian i blog zszedł na dalszy plan, ale pora wrócić do tego co dobre :)

W trójmieście panują ostatnio trudne do wytrzymania upały więc na poprawę nastroju i lekką ochłodę proponuję szybki obiad lub drugie śniadanie!


Składniki:
  • truskawki
  • jogurt grecki
  • miód lub cukier trzcinowy
  • czekoladowy makaron

Przygotowanie:

Czekoladowy makaron można kupić w marketach, pojawia się też w Biedronce :)

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję jak zwykły makaron z solą, ale przy końcu gotowania dosypuję do wody cukier. Taka kombinacja pozwala dobrze uwydatnić smak czekolady w makaronie.

Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek. Można lekko pokroić i zasypać cukrem, co wyciągnie z owoców trochę soku. 
Zostawiamy część truskawek w całości (lub kawałkach), a część przeznaczoną na sos blendujemy same lub z cukrem i jogurtem greckim. W gorące dni najlepiej jeśli owoce były wcześniej schłodzone.

Smacznego! :)
Milion smaków truskawek - edycja trzecia