Dziś nadaję ze Zjednoczonych Stanów Ameryki! Z racji tego, że tutaj we wszystkich produktach spożywczych znajduje się mnóstwo, MNÓSTWO soli, sodu lub cukru albo innych diabelstw których nazw nie jestem w stanie spamiętać, niektóre robię sama. Dziś HOME MADE POPSICLES!, Czyli domowe lody :)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (W zależności od tego jak będą dojrzałe, tak słodkie wyjdą lody)
- 1 dojrzała nektarynka
- 150-200 ml mleczka kokosowego (wlałam 'na oko' ;) )
Przygotowanie:
Obieramy banany ze skóry i wkładamy do blendera, to samo z nektarynką. Wlewamy mleczko i miksujemy aż będzie gładkie. Można dodać miodu lub syropu z agawy jeśli wyjdzie mało słodkie. Po zmrożeniu będą się wydawały mniej słodkie ;)
Wlewamy do kubeczków, wciskamy patyczki i gotowe! Siuuuu do zamrażarki! :)
Kupiłam specjalne pojemniczki do lodów, dlatego są takie ładne na zdjęciu, ale spokojnie można użyć plastikowych kubeczków, normalnych kubków lub czegokolwiek i wcisnąć patyczki, albo plastikowe łyżeczki ;)
Smacznego!
Pozdrawiam zza Wielkiej Wody! :)
Wpis bierze udział w akcjach:
Cześć!
OdpowiedzUsuńRobiłaś może już takie lody?
http://www.kraftrecipes.com/recipes/jell-o-creamy-chocolate-pudding-pops-50306.aspx
Może umiałabyś przełożyć ten przepis na polskie miary i produkty? :)
Cześć!
UsuńObawiam się, że nie bardzo da się ten przepis spolszczyć :(
Nie mamy w Polsce ani puddingu instant, ani odpowiednika cool whip.
Pudding instant można czasem dostać w sieci sklepów "Kuchnie świata", ale Cool whip zupełnie nie. Można by spróbować ubić śmietanę UHT 36% z cukrem pudrem i ją wmieszać w pudding kupiony w tym sklepie lub na allegro i przygotowany według opakowania.
Pozdrawiam! :)