Składniki:
- 1/3 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
- 400 ml mleka migdałowego
- łyżka miodu
- 3 banany
Przygotowanie:
Mieszamy miód z mlekiem migdałowym, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy, żeby się nie skleiły w jedną grudkę. Rozlewamy miksturę do trzech miseczek i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Może zostać nawet ta noc.
Przed podaniem wkrajamy banana i gotowe :)
Można zjeść jako deser, śniadanie, podwieczorek lub kolację :)
Zamiast bananów można użyć jabłek, gruszek, jagód, kakao i cynamonu - cokolwiek przyjdzie nam do głów!
Można też zastąpić mleko migdałowe sojowym lub każdym innym roślinnym, a także krowim, czy kozim - wszystko zależy od nas i naszego widzi mi się ;)
Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.
Podobno Aztekowie tak bardzo je sobie cenili, że opłacali nimi podatki ;)
Smacznego! :)
Warto sprubować
OdpowiedzUsuńPrzepis całkiem ciekawy, wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pycha! :)
Usuńmleko powinno być ciepłe, w chłodne?
OdpowiedzUsuńTemperatura nie ma znaczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
1/3szklanki nasion china ??????? zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej to 1 lyzka UWAGA !!!!! wieksza ilośc moze szkodzić !
OdpowiedzUsuńProszę zwrócić uwagę na ilość płynu. Całość to porcja dla 3-4 osób, więc bez obaw o dzienne maksymalne spożycie :)
UsuńPozdrawiam ciepło!