Składniki:
- kapusta włoska
- 1/2 kg ziemniaków
- 10 dkg kaszy jęczmiennej (suchej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- ostra papryczka w proszku
Sos:
- jogurt bałkański 300g (niepełny kubełek)
- łyżka majonezu (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oparzamy, czyli zagotowujemy w wielkim garnku wodę, wkładamy do niej kapustę i kolejno zdejmujemy liście kiedy staną się giętkie. Nożykiem ścinamy na płasko stwardniałą część, tak, żeby dało się zwinąć i liść nie pękł.
Cebulę i czosnek siekamy, lekko solimy i smażymy na oleju do zrumienienia.
Ziemniaki obieramy i trzemy tak jak na placki ziemniaczane (ja swoje potraktowałam malakserem z tarką ;))
Cebulę mieszamy z ziemniakami i suchą kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryczką. Oczywiście można dodać swoje ulubione zioła :)
Trzeba uważać z kaszą, lepiej wsypać jej ciut mniej niż ciut więcej. Jak będzie za dużo to gołąbki mogą się zrobić suche. Moje właśnie dlatego zostały polane sosem czosnkowym :P
Na każdy liść nakładamy farsz ( w zależności od wielkości liścia) i zwijamy tak, żeby ta strona od głąba była w środku. Najpierw boki, żeby nam farsz nie uciekł ;)
Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.
Mi z tej ilości farszu wyszło 8 gołąbków, ale nakładałam dość sporo do środka.
W połowie szklanki rozpuszczamy wege wegetę, albo inne warzywko i polewamy nią gołąbki. Jeśli wyda Wam się za mało, można wziąć więcej wody. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180° C z termoobiegiem na 30 min. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy gołąbki i pieczemy ok 20-30 minut - trzeba sprawdzać.
Zanim włożymy gołąbki do piekarnika przygotowujemy sos czosnkowy, żeby się "przegryzł."
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą.
Odrywamy same listki z pietruszki i siekamy.
Jogurt mieszamy z majonezem, aż się zrobi gładki. Można użyć innego jogurtu, wtedy sos będzie rzadszy.
Dodajemy do jogurtu czosnek, pietruszkę, sól i pieprz do smaku i mieszamy.
Zamiast sosu czosnkowego można użyć ketchupu jeśli nie chcemy chuchać tym afrodyzjakiem :P
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz