Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 4 grudnia 2013

Wege gołąbki

Kiedy się przestaje jeść mięso czasem pojawia się tęsknota za konkretnymi smakami. Nie mówię, że moje gołąbki smakowały tak jak te mięsne, ale kapusta miała dokładnie taki jakiego oczekiwałam, a farsz... bardzo dobrze go uzupełniał :) Podstawę przepisu znalazłam tutaj i dopasowałam go do siebie.



Składniki:


  • kapusta włoska
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 10 dkg kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • ostra papryczka w proszku


Sos:
  • jogurt bałkański 300g (niepełny kubełek)
  • łyżka majonezu (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Kapustę oparzamy, czyli zagotowujemy w wielkim garnku wodę, wkładamy do niej kapustę i kolejno zdejmujemy liście kiedy staną się giętkie. Nożykiem ścinamy na płasko stwardniałą część, tak, żeby dało się zwinąć i liść nie pękł.

Cebulę i czosnek siekamy, lekko solimy i smażymy na oleju do zrumienienia.
Ziemniaki obieramy i trzemy tak jak na placki ziemniaczane (ja swoje potraktowałam malakserem z tarką ;))
Cebulę mieszamy z ziemniakami i suchą kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryczką. Oczywiście można dodać swoje ulubione zioła :)
Trzeba uważać z kaszą, lepiej wsypać jej ciut mniej niż ciut więcej. Jak będzie za dużo to gołąbki mogą się zrobić suche. Moje właśnie dlatego zostały polane sosem czosnkowym :P

Na każdy liść nakładamy farsz ( w zależności od wielkości liścia) i zwijamy tak, żeby ta strona od głąba była w środku. Najpierw boki, żeby nam farsz nie uciekł ;)
Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.

Mi z tej ilości farszu wyszło 8 gołąbków, ale nakładałam dość sporo do środka.

W połowie szklanki  rozpuszczamy wege wegetę, albo inne warzywko i polewamy nią gołąbki. Jeśli wyda Wam się za mało, można wziąć więcej wody. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180° C z termoobiegiem na 30 min. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy gołąbki i pieczemy ok 20-30 minut - trzeba sprawdzać.

Zanim włożymy gołąbki do piekarnika przygotowujemy sos czosnkowy, żeby się "przegryzł."
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą. 
Odrywamy same listki z pietruszki i siekamy.
Jogurt mieszamy z majonezem, aż się zrobi gładki. Można użyć innego jogurtu, wtedy sos będzie rzadszy.
Dodajemy do jogurtu czosnek, pietruszkę, sól i pieprz do smaku i mieszamy.

Zamiast sosu czosnkowego można użyć ketchupu jeśli nie chcemy chuchać tym afrodyzjakiem :P

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz