Składniki:
- około 1,5 kilograma dyni
- 700 ml wody
- 3 kostki bulionowe warzywne
- świeża papryczka chilli
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (można użyć świeżego, ale ja nie miałam)
- 1/4 łyżeczki kuminu (nie kminu) - ale nie jest konieczny
- sól, pieprz
- jogurt naturalny lub śmietana
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, dynię i gotujemy. W międzyczasie siekamy papryczkę najdrobniej jak umiemy i wrzucamy do garnka z dynią. Trzeba uważać, żeby dokładnie umyć ręce po zetknięciu z papryczką i szczególnie uważać na oczy!
Gotujemy aż się dynia zrobi miękka, moja mrożona się rozgotowała :)
Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy całość. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Gotowe!
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, lub śmietany. Można posypać nasionami dyni :)
Smacznego!
mniam mniam ;]
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ponoć jest pyszna.
OdpowiedzUsuń