Zacznę od dzisiejszego śniadania, które równie dobrze mogłoby być podwieczorkiem, albo kolacją na słodko :)
Mus z kaszy jaglanej i banana
Składniki:
- 1 banan
- ugotowana na miękko kasza jaglana
- opcjonalnie jagody ze słoiczka
Przygotowanie:
Blendujemy banana na papkę, dodajemy do niego kaszę i blendujemy dalej, aż ziarenka się rozpadną na gładką masę i gotowe! Mus urozmaiciłam sobie jagodami ze słoiczka, ale sam też był bardzo dobry :)
Smacznego!
Miałam w lodówce ugotowaną na słodko kaszę, bo wcześniej jadłam ją z bakaliami (suszone figi, morele i orzechy włoskie) - pyyyyszna kolacja!
Nie gotowałam kaszy na sypko, nie starałam się, bo nie miałam takiej potrzeby.
Na 1 szklankę jaglanki zagotowałam 2,5 szklanki wody.
Wcześniej wypłukałam kaszę tak jak ryż, aż woda przestała mętnieć i była klarowna.
Do wrzącej wody wsypałam łyżeczkę soli, wsypałam kaszę i posypałam 2 łyżkami cukru, przykryłam i gotowałam 10 minut bez mieszania. Po tym czasie posmakowałam, stwierdziłam, że jest wystarczająco miękka, zdjęłam z palnika i zostawiłam pod przykryciem, żeby kasza wciągnęła resztę płynu.
Witam.
OdpowiedzUsuńCo Pani na to żebyśmy się wymienili linkami, mój blog to:
zdrowoodchudzamsie.blogspot.com
Proszę o kontakt na zdrowoodchudzamsie@interia.pl
Pozdrawiam :)