Składniki:
- 240 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki białego cukru
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie trzcinowy)
- 4 duże jajka
- 60 ml czerwonego barwnika
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 600 g mąki
- 6 łyżeczek kakao
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. I przygotowujemy foremkę 20 cm x 27 cm. Wystarczy natłuścić.
Do miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i miksujemy ok 2 minut, aż masa zrobi się puszysta.
Dodajemy jajka. Po jednym i miksujemy po każdym z nich.
Wlewamy barwnik i wanilię i miksujemy aż masa będzie miała jednolitą barwę.
U siebie wlałam tylko 30 mililitrów barwnika, bo stwierdziłam, że nie chcę aż tyle chemii wlewać, dlatego wyszło różowe :D a o wanilii kompletnie zapomniałam, ale i tak wyszło pycha :D
W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i sól. Dodajemy do kolorowej masy. Zdecydowanie łatwiej wmieszać mąkę takim stojącym mikserem, można stopniowo dosypywać i na spokojnie wymieszać, ale zwykłym też się da. Najpierw wymieszałam ręcznie, żeby po włączeniu miksera nie mieć całej kuchni w mące ;)
Ciasto będzie bardzo gęste.
Przekładamy do wysmarowanej formy i pieczemy 30-35 minut na "sam dół."
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz