W lodówce czekały białka z trzech jaj. Czekały aż coś z nich wymyślę. Wpadłam gdzieś na przepis na orzechowe bezy właśnie z trzech białek. Super! Będą bezy! Zmieliłam orzechy, przygotowałam cukier, ubiłam białka.... Niestety długo ubite nie zostały. Jakaś magiczna siła kazała im opaść i więcej nie powstać...
No to wykorzystam to muesli! I tak powstało zdrowe ciacho z muesli :)
Składniki:
- 250 g. zmielonego muesli
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków z amarantusa
- 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- garść żurawiny
Przygotowanie:
Z racji tego, że miały być bezy, to białka były lekko ubite z cukrem i orzechami. Dodałam do tego całą resztę składników (żurawiny umyte), wymieszałam i wpakowałam do foremki bez żadnego pieszczenia.
Myślę, że zamiast 3 białek można spokojnie użyć dwóch całych jajek, jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie żółtek, i nie trzeba się bawić w ubijanie ;)
Piekłam 35 minut.
15 min. w 180 stopniach "na sam dół", a potem 20 min. w 150 stopniach też "na sam dół".
W płaskiej, kwadratowej formie, nie w keksówce.
W płaskiej, kwadratowej formie, nie w keksówce.
Smacznego! :)
fajne :) pyszne na śniadanko z ciepłym mlekiem <3
OdpowiedzUsuńU mnie było na podwieczorek, ale na śniadanko też pasuje! :D
Usuńnie ma to jak zdrowe ciacho -sama przyjemność z jedzenia ;d
OdpowiedzUsuńTak jak mówisz, nie inaczej! Zero wyrzutów sumienia! :D
Usuń