Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

czwartek, 1 sierpnia 2013

Pieczona dynia z fetą i soczewicą

Coś za dużo słodyczy u mnie ostatnio, czas wrzucić coś obiadowego :)
Zainspirowała mnie Katajenna. Pochwaliła się kiedyś dynią zapiekaną z czosnkiem, pietruszką i śmietanką UHT... wypróbowałam i wyszło pycha. Zostało mi jeszcze trochę mrożonej dyni, więc kombinowałam dalej. Dynia zapieczona z serem typu feta okazała się strzałem w dziesiątkę! Do tego zielona soczewica od BadaPak i obiad gotowy :)



Składniki:


  • ok kilograma mrożonej dyni
  • opakowanie sera typu feta
  • cząber
  • odrobina soli
  • oliwa
  • pieprz
  • czosnek
  • ostra papryka w proszku

  •  1 szklanka zielonej soczewicy
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól


Przygotowanie:

Jak gotować soczewicę podpatrzyłam tutaj. Z racji tego, że przestałam jeść mięso korzystam z tego portalu dość często :)

Do garnka wlewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek (kroję go tylko w duże kawałki, nie przepuszczam przez praskę) i wsypujemy soczewicę. Wszystkie ziarenka muszą się obtoczyć w oliwie i chwilę podsmażyć. Dolewamy wodę, najlepiej gorącą, żeby nie było zbyt wielkiej różnicy temperatur, solimy i gotujemy 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy wyszorowaną, pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Ugotowaną odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Dynię trzeba rozmrozić. Świeżą oczyścić i pokroić w kostkę. Przygotowaną dynię mieszamy z oliwą, przyprawami i czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jeśli czas nam na to pozwala, można przygotować to wcześniej, dzięki czemu dynia nabierze więcej smaku. Naczynie z dynią wkładamy do rozgrzanego do 175°C piekarnika i zapiekamy ok 20 minut (mrożonej dyni wystarczy nawet 10 minut) - do miękkości. Kiedy dynia zmięknie, wyciągamy, posypujemy pokrojonym w kostkę serem i zapiekamy aż się zrumieni.

Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też smakuje :)



Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. same pyszności :) nie wiedziałam, że można już dostać dynię, chyba lepiej się rozejrzę po moim bazarku ;) czemu jeszcze nie zgłosiłaś tego przepisu do konkursu https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 ? wszystko masz juz gotowe, wystraczy kliknąć, a sprzet kuchenny czeka :>

    OdpowiedzUsuń