I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food :D
Składniki:
- 250g makaronu małe muszelki
- 250g sera Gouda
- plaster sera z zieloną plesnią
- 500ml śmietanki UHT 18%
- ok szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
- filet łososia.
- ok 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny (nie z całej)
- szklanka białego, półwytrawnego hiszpańskiego wina Celebro
- sól
Przygotowanie:
Łososia czyścimy (skrobiemy z łusek jeśli są). Nacieramy sokiem z cytryny i skórką. Delikatnie solimy.
Gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Trzemy Goudę na grubych oczkach, a pleśniaka kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy sery i rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Wsypujemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy. Z pęczka pietruszki obrywamy same listki, bo łodyżki psują efekt. Oskubane listki siekamy i dodajemy do gorącej masy serowo-makaronowej.
Na patelnię wlewamy kroplę oleju, rozgrzewamy i kładziemy łososia. Jak już się lekko ogrzeje wlewamy wino, ok 1/2 - 3/4 szklanki. Resztę wypijamy :) Przykrywamy patelnię i dusimy ok 5-10 minut. To zależy od grubości fileta. Kiedy stwierdzimy, że nie est już surowy - odkrywamy i zwiększamy płomień, aby odparować płyn. Można podlewać rybę wytworzonym wokół winno-ctyrynowym sosem, aby zebrała jeszcze więcej smaku.
Do samego posiłku też proponuję białe, półwytrawne, hiszpańskie wino Celebro, co by współgrało :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz