Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 31 lipca 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Ja wiem, że ciepło i że najlepiej to iść na plażę (kto może), ale ciastko jakieś zawsze by się zjadło, a już na pewno takie! :)



Składniki:


  • 150g masła orzechowego
  • 90g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w drobną kostkę (lub kropelki czekoladowe)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko


Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C w tym czasie miksujemy miękkie masło z masłem orzechowym (przepis tutaj :) ) dosypujemy cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia dodajemy jajo i zagniatamy ciasto. Jak już się wyrobi dokładamy pokrojoną czekoladę (lub kropelki) i mieszamy.
Na bachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łezki ciasta z lekkim odstępem, bo troszkę urosną. Ciasto będzie gęste, więc można sobie pomóc łyżeczką. Ja nabierałam ciasta, ugniatałam jak się dało i siup na blachę :)

Pieczemy na "górę i dół" do zrumienienia (10-15min)

Najpyszniejsze są ze szklanką zimnego mleka :)




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam piec sama ciasteczka :). Na pewno wypróbuję ten przepis. Ostatnio robiłam podobne ciasteczka maślane z białą czekoladą wg. receptury podanej na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Czekolada to mój ulubiony smakołyk, jak również dodatek, który często dodaję do domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń