Składniki:
- 150g masła orzechowego
- 90g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego)
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w drobną kostkę (lub kropelki czekoladowe)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180° C w tym czasie miksujemy miękkie masło z masłem orzechowym (przepis tutaj :) ) dosypujemy cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia dodajemy jajo i zagniatamy ciasto. Jak już się wyrobi dokładamy pokrojoną czekoladę (lub kropelki) i mieszamy.
Na bachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łezki ciasta z lekkim odstępem, bo troszkę urosną. Ciasto będzie gęste, więc można sobie pomóc łyżeczką. Ja nabierałam ciasta, ugniatałam jak się dało i siup na blachę :)
Pieczemy na "górę i dół" do zrumienienia (10-15min)
Najpyszniejsze są ze szklanką zimnego mleka :)
Smacznego!
Uwielbiam piec sama ciasteczka :). Na pewno wypróbuję ten przepis. Ostatnio robiłam podobne ciasteczka maślane z białą czekoladą wg. receptury podanej na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Czekolada to mój ulubiony smakołyk, jak również dodatek, który często dodaję do domowych wypieków.
OdpowiedzUsuń