Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
- 300 ml wody
- 25 g oliwy z oliwek (ok 2,5 łyżki stołowej)
- 18 g drożdży świeżych
Do przyprawienia:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 75 ml wody
- sól gruboziarnista (1/2 łyżki lub mniej)
- rozmaryn, oregano, tymianek lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto na gładką masę i zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia. Moje rosło trzy i też się udało ;)
Po tym czasie smarujemy oliwą dwie mniejsze lub jedną większą formę i wykładamy na nią ciasto. Zostawiamy na ok 20 minut pod przykryciem.
mieszamy ze sobą oliwę, wodę i sól i rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. palcami robimy w cieście wgłębienia i posypujemy ziołami. Ja zrobiłam w dwóch foremkach. Jedna była z rozmarynem, a druga z oregano i czosnkiem :)
Pieczemy w 180° przez 20-25 minut na "górę i dół"
Przepis znalazłam w książce pt: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku." Licia Cagnoni i Simone Rugiati. Zmniejszyłam ilość soli, w oryginale było 15 g, czyli ok 1 łyżka.
Smacznego! :)
foccacia i sos czosnkowy Develey, pyszności, dzięki wielkie za pomysł :)!
OdpowiedzUsuńDo usług :)
UsuńWygląda smakowicie, Właśnie zastanawiałam się nad dodatkiem do obiadu :)
UsuńPozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Dzizas... sos czosnkowy z liofilizowanego czosnku... nieee. Sos się robi szybko, więc należy go robiś w domu.
UsuńUwielbiam focaccię, ale nigdy nie robiłam jej sama. Teraz mam przepis, więc może sprawdzę jak smakuje w domowej wersji:)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto drożdżowe na słono jest pyszne! :)
UsuńJaki jest rozmiar dużej foremki?
OdpowiedzUsuń