Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 26 lipca 2014

Babeczki sojowe z wiśniami

Dlaczego sojowe? Bo czemu nie użyć sojowej mąki? :) Mąka sojowa jest bezglutenowa, więc upiec coś tylko z niej jest trudno, bo nie ma w sobie kleju, dlatego moje babeczki są prawie pół na pół z pszenną.
Nazbierałam wiśni i trzeba coś było z nimi zrobić, więc powstały babeczki :)

Przy okazji wypróbowałam deskę z pokrywą od Kup Szkło. Przydaje się do przykrycia wypieków, żeby nie obeschły, ale na co dzień można na niej ułożyć owoce po prostu dlatego, że ładnie wyglądają :)




Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g mąki sojowej
  • 125g margaryny (pół kostki)
  • 4 całe jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wydrylowane wiśnie

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i blendujemy aż się połączą. Margarynę można pokroić w kawałki, żeby było łatwiej złapać blenderem. Mikstura nie będzie jednolita, ale to nic. 
Wsypujemy wszystkie suche składniki i wlewamy mleko (można najpierw wlać go mniej i dolać jeśli masa będzie się nam wydawała za gęsta) i mieszamy mikserem. Zwykłe ubijaczki mogą spowodować, że mąka pójdzie w górę i będziemy wyglądać jak dzieci młynarza, więc lepiej założyć takie "zakręcone" końcówki ;)
Można też dodać skórkę cytrynową lub aromat.

Gotową masę nalewamy do foremek (posmarowanych margaryną lub olejem) i wciskamy w masę tyle wiśni ile się da. Mnie się udało średnio po cztery na babeczkę.




Pieczemy w 180° na "górę i dół" ok 20 minut. Do suchego patyczka.




Gotowe babeczki można polać lukrem jeśli lubimy, posypać cukrem pudrem lub zajadać same :)




Ciasto można też wlać do większej foremki, np keksówki. Wygodniej będzie jeśli najpierw wmieszamy owoce do ciasta. Można też wlać czyste ciasto i lekko wmieszać domowy dżem np rabarbarowy, zostawiając esy floresy :)

Smacznego! :)

W wiśniowym sadzie 2014

3 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają smakowicie!
    Zapraszam do siebie :) www.domi-gotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka mniam . mniam :)

    OdpowiedzUsuń