Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Tym razem mniej dietetycznie, ale bardzo smacznie ;) Dawno temu podpatrzyłam jak koleżanka robiła tę sałatkę i tak mi się spodobała, że zagościła i u mnie. Tym razem trochę ją odtłuściłam. Oryginalnie w przepisie nie było śmietany, tylko sam majonez.



Składniki:

  • 400g boczku wędzonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku (może być więcej)
  • śmietana 18% (150-200ml) - 12% nada zbyt kwaśny smak
  • majonez (3 łyżki)
  • majeranek (ok. 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Z boczku odcinamy skórę, nie jest nam potrzebna, i kroimy go w kostkę. Taką, żeby boczek miał szansę się wysmażyć. Jeśli boczek jest bardzo tłusty nie trzeba używać żadnego innego tłuszczu, jeśli chudy - wlewamy na patelnię łyżkę oliwy i smażymy do zarumienienia.

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna), czosnek jak najdrobniej. Można go też przecisnąć przez praskę. Smażymy na tej samej patelni co boczek - zbierze pozostałe smaki ;) Posypujemy majerankiem i prószymy solą. Sól spowoduje, że cebula szybciej puści sok.

Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 2-3 cm. Gotujemy wrzucając do wrzącej, osolonej wody.

Czekamy aż wszystko lekko przestygnie. Można w tym czasie posypać przyprawami, wtedy lepiej się wkomponują ;)

Mieszamy wszystko dość delikatnie, bo ziemniaki mogą się rozpaść. 

Gotowe! :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz