Składniki:
- 400g boczku wędzonego
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku (może być więcej)
- śmietana 18% (150-200ml) - 12% nada zbyt kwaśny smak
- majonez (3 łyżki)
- majeranek (ok. 2 łyżeczki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z boczku odcinamy skórę, nie jest nam potrzebna, i kroimy go w kostkę. Taką, żeby boczek miał szansę się wysmażyć. Jeśli boczek jest bardzo tłusty nie trzeba używać żadnego innego tłuszczu, jeśli chudy - wlewamy na patelnię łyżkę oliwy i smażymy do zarumienienia.
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna), czosnek jak najdrobniej. Można go też przecisnąć przez praskę. Smażymy na tej samej patelni co boczek - zbierze pozostałe smaki ;) Posypujemy majerankiem i prószymy solą. Sól spowoduje, że cebula szybciej puści sok.
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 2-3 cm. Gotujemy wrzucając do wrzącej, osolonej wody.
Czekamy aż wszystko lekko przestygnie. Można w tym czasie posypać przyprawami, wtedy lepiej się wkomponują ;)
Mieszamy wszystko dość delikatnie, bo ziemniaki mogą się rozpaść.
Gotowe! :)
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz