Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 3 marca 2012

Domowe masło... MIGDAŁOWE!

W komentarzach pod wpisem z masłem orzechowym natchnęła mnie Izabela. Zapytała, czy masło migdałowe wyszłoby tak samo gładkie i kremowe. Wczoraj natknęłam się na ofertę sklepu internetowego,  w którym masło migdałowe kosztowało trzy razy tyle co orzechowe i stwierdziłam, że nie da się tak wykorzystać i zrobię swoje własne domowe masło migdałowe analogicznie do orzechowego.



Do zrobienia masła migdałowego nie potrzeba niczego więcej niż migdały i blender, tak samo jak przy maśle fistaszkowym. Użyłam ok 100 gram migdałów, bo akurat tyle miałam, można zrobić z dowolnej ilości. Nie dodałam żadnej soli ani cukru, czy miodu. Stwierdziłam, że jak będę miała ochotę to sobie posolę albo posłodzę, nie będę o tym decydować naprzód.

Okazało się, że migdały są dużo bardziej kruche niż fistaszki. Masło wyszło gładkie, ale nie tak kremowe jak orzechowe, bo nie chciałam żeby było lejące. Nie blanszowałam ich, bo skórka to dodatkowy błonnik ;)

Drugie śniadanie mam dzisiaj bardzo pożywne: jabłko pokrojone w plastry, przesmarowane masłem migdałowym i posypane cynamonem i brązowym cukrem, polecam! :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Też lubię takie domowe masełka. Może zainteresuje Cię moja wersja masła migdałowego (http://pistachio-lo.blogspot.com/2012/02/zimowe-sniadanie-czyli-woskie-bueczki-i.html). Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszło, chetnie bym spróbowała. Ja nawet chciałam je zrobić, ale niestety po ostatniej sesji z siemieniem lnianym zepsuł mi się blender. Pewnie zrobię za jakiś czas i się podzielę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie! Zepsuty blender to by była dla mnie kuchenna śmierć :P Mam nadzieję, że szybko się z nim rozprawisz ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń