Składniki:
Ciasto:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki skrobi (lub mąki kukurydzianej)
- 1/5 szklanki mleka
- 1/3 - 1/2 małego opakowania drożdży (czyli 15-20gram)
- szczypta cukru dla drożdży
- 1 jajko (najlepiej małe)
Sos:
- dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka pasty z pomidorów suszonych
- ciepła woda
- sól, pieprz, ostra papryka
Dodatki:
- mała cebula
- tuńczyk z puszki (w sosie własnym)
- kapary (ok 1 łyżki)
- ser żółty
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Otręby mielimy na puch (tym razem zmieliłam tylko połowę, druga część została w całości). Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy" drożdże!) mlekiem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże drożdże często zastępuję suchymi drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie drożdży w mleku mam z głowy ;)
Mieszamy drożdże z otrębami, solimy odrobinę, dodajemy jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę!
Na ciasto wykładamy sos. Maziamy tak, żeby całe ciasto było nim pokryte łącznie z brzegami.
Na sos pokrojona w kostkę cebula i odsączony z zalewy tuńczyk. Kapary można rzucić na pizzę w całości, albo lekko pokroić. Posypujemy oregano i bazylią i kładziemy starty lub pokrojony ser.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, na "dół" przez pierwsze 15 minut i na "górę i dół" przez kolejne 5-10 minut.
Na sos czosnkowy potrzebujemy pół dużego kubełka jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki majonezu (u mnie Pomorski), dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki.
Smacznego!
Na pewno wypróbuję ten otrębowy spód! Świetny pomysł, nawet w towarzystwie sera :D
OdpowiedzUsuńJa już nie robię tradycyjnego ciasta odkąd wypróbowałam otrębowe :)
UsuńMozzarella się ciągnie i jest mniej kaloryczna
OdpowiedzUsuńDzięki za sugestię :)
UsuńSmak jednak też jest ważny, mozzarella jest bardzo delikatna ;)
Uwielbiam domową pizzę i na pewno wypróbuję ten przepis. Sama często robię w domu pizzę na specjalnym kamieniu do pieczenia, który to kupiłam jakiś czas temu w sklepie na https://duka.com/pl/. Kamień idealnie nadaje się do pieczenia ciasta. Ceramika absorbuje wilgoć podczas pieczenia, dzięki czemu ciasto ma zawsze odpowiednią kruchość.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję zrobić taką pizzę, prawdopodobnie upieczę ją w piekarniku elektrycznym h.koenig napl350
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że znalazłaś świetny sposób na połączenie zdrowych składników z klasycznymi, ukochanymi dodatkami. To prawdopodobnie pierwszy przepis na pizzę z otrębami owsianymi, który mnie tak zachęcił do wypróbowania! Twoje podejście do sosu czosnkowego z majonezem dodaje tylko więcej uroku. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis na pizzę otrębową! To świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, idealna dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ciekawe połączenie składników i prostota wykonania sprawiają, że ten przepis zasługuje na szczególną uwagę. Dziękuję za podzielenie się tym kulinarnym odkryciem. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTwoja pizza otrębowa brzmi jak świetna opcja dla tych, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej pizzy, ale nie chcą rezygnować z ulubionych dodatków! Cieszę się, że podzieliłaś się tym przepisem, który łączy zarówno klasyczne, jak i nieco bardziej innowacyjne składniki. Dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego, sprawdźcie ten przepis na jedzonko :) blog. Smacznego!
OdpowiedzUsuń