Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

wtorek, 5 marca 2013

Prawie jak caprese

Caprese to klasyk, pomidory, mozzarella, bazylia, oliwa z oliwek plus ewentualnie ocet balsamiczny albo sos. U mnie trochę inna wersja, nie ułożona idealnie na talerzu i z lekką nutką czosnkowego buntu :)


Składniki:


  • 2 małe pomidory, ale nie koktajlowe
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (ok 1 łyżeczki)
  • ocet balsamiczny (ok 1 łyżeczki)
  • suszona bazylia (chociaż lepsza jest świeża)

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w półplastry.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Seler kroimy w paski prostopadle do włókien.
Dodajemy sól, pieprz i bazylię.
Mieszamy sałość.
Ser kroimy w dużą kostkę i posypujemy nim sałatkę.
Wierzch skrapiamy octem balsamicznym (można użyć zredukowanego) i oliwą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz