Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

czwartek, 30 kwietnia 2015

Pesto z liści rzodkiewki

Podobno wiosna do nas zawitała jakiś czas temu i nawet zaczyna to być gdzie nie gdzie widoczne, więc i tutaj coś zielonego :)
Taka alternatywa dla tradycyjnego pesto - nieco bardziej pikantna.
Około rok temu koleżanka przyniosła do pracy zieloną maź w słoiczku i powiedziała "Spróbuj, polubisz." No i polubiłam i tak polując na rzodkiewkę bardziej interesują mnie listki niż kulki ;)


Składniki:

  • liście z dwóch pęczków rzodkiewki
  • ok łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłoczonego na zimno roślinnego tłuszczu
  • dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki muszą być młode i jędrne. Listki dokładnie myjemy, żeby nam nie chrzęścił piasek między zębami ;) Można zostawić mini łodyżki, ja się ich pozbyłam i użyłam samych listków.
Osuszamy na ręczniku.

W tym czasie wrzucamy słonecznik na patelnię i lekko prażymy. Nasiona powinny się lekko zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Do naczynia (raczej wysokiego niż szerokiego, żeby nie "gonić" masy ;)) wkładamy nasze listki rzodkiewki, wsypujemy wystudzony słonecznik, rozdrobniony czosnek i kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę soli. Blendujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, wlewamy oliwę w małych dawkach jeśli nie chcemy pesto-zupy. 
Oczywiście jeśli chcecie pesto wykorzystać do makaronu większa ilość oliwy, czosnku, soku z cytryny jest wskazana i zależy od Waszych preferencji :)

Do mieszanki można dołożyć pietruszkę, tymianek, rozmaryn, szałwię, miętę lub inne ulubione świeże zioła, każdy dodatek nada paście innego charakteru.





Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Ooo zrobie!!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zawsze wyrzucałem to zielone z rzodkiewki :(

    OdpowiedzUsuń
  3. To można jeść liście rzodkiewki?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też chciałem o to zapytać;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie można jeść wszystko, ale niektóre rzeczy tylko raz ;)

      Usuń
  5. O smacznie, z tymi listkami mnie też zaskoczyliście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to mnie zaskoczyłaś, obowiązkowo wyprubuję.

    OdpowiedzUsuń