Taka alternatywa dla tradycyjnego pesto - nieco bardziej pikantna.
Około rok temu koleżanka przyniosła do pracy zieloną maź w słoiczku i powiedziała "Spróbuj, polubisz." No i polubiłam i tak polując na rzodkiewkę bardziej interesują mnie listki niż kulki ;)
Składniki:
- liście z dwóch pęczków rzodkiewki
- ok łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłoczonego na zimno roślinnego tłuszczu
- dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki muszą być młode i jędrne. Listki dokładnie myjemy, żeby nam nie chrzęścił piasek między zębami ;) Można zostawić mini łodyżki, ja się ich pozbyłam i użyłam samych listków.
Osuszamy na ręczniku.
W tym czasie wrzucamy słonecznik na patelnię i lekko prażymy. Nasiona powinny się lekko zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Do naczynia (raczej wysokiego niż szerokiego, żeby nie "gonić" masy ;)) wkładamy nasze listki rzodkiewki, wsypujemy wystudzony słonecznik, rozdrobniony czosnek i kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę soli. Blendujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, wlewamy oliwę w małych dawkach jeśli nie chcemy pesto-zupy.
Oczywiście jeśli chcecie pesto wykorzystać do makaronu większa ilość oliwy, czosnku, soku z cytryny jest wskazana i zależy od Waszych preferencji :)
Do mieszanki można dołożyć pietruszkę, tymianek, rozmaryn, szałwię, miętę lub inne ulubione świeże zioła, każdy dodatek nada paście innego charakteru.
Smacznego! :)
Ooo zrobie!!
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam!:)
Na łososia zawsze! :)
UsuńA ja zawsze wyrzucałem to zielone z rzodkiewki :(
OdpowiedzUsuńA tam się kryje tyle dobroci... ;)
UsuńTo można jeść liście rzodkiewki?:)
OdpowiedzUsuńPewnie :) Najlepsze są młode :)
UsuńTeż chciałem o to zapytać;p
OdpowiedzUsuńGeneralnie można jeść wszystko, ale niektóre rzeczy tylko raz ;)
UsuńO smacznie, z tymi listkami mnie też zaskoczyliście :)
OdpowiedzUsuńA to mnie zaskoczyłaś, obowiązkowo wyprubuję.
OdpowiedzUsuń