Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 31 lipca 2016

Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak to dla mnie kolejny smak dzieciństwa, znacie takie ciasto? W niektórych domach nazywało się je pijakiem :)

Edit: Mama mówi, że pijakiem nazywa się inne ciasto: Fale Dunaju. Możliwe, że niedługo też się tutaj pojawi ;)



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (około 400g, w szklance jest około 130g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła (w temperaturze pokojowej)
  • czubata łyżka dobrego kakao (+ szczypta proszku do pieczenia)
  • 4 jajka (L)
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • dżem z czarnej porzeczki (lub owoce spod soku z porzeczki)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i szczyptę soli, dodajemy masło i żółtka oddzielone od białek (białka lądują w osobnej misce w lodówce) i zagniatamy ciasto ręką do połączenia składników. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części - jedna może być odrobinę mniejsza. Do jednej (z tych większych) dodajemy kakao i szczyptę proszku do pieczenia i zagniatamy aż kakao połączy się z białym ciastem. Kulki ciasta powinny posiedzieć w lodówce około godzinę, lub zamrażarce do 30 minut. Moje siedziały tylko 10 minut i wcale to nie zepsuło ciasta.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wykładamy większą białą kulkę ciasta, tworząc brzeg, żeby dżem nie stykał się z brzegiem formy, Można też wałkować ciasto i wyłożyć do blachy.

Na białe ciasto wykładamy dżem. U mnie to czarne porzeczki spod soku z porzeczek, a właściwie żelu, który miał być dżemem, ale stwierdziłam, że odcedzę owoce i wykorzystam właśnie do pleśniaka :) Na warstwę dżemu kruszymy lub ścieramy na tarce czekoladową część ciasta.


Nagrzewamy piekarnik do 180 ° na górę i dół.
Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dopiero do ubitej piany, ciągle ubijając, wsypujemy stopniowo cukier. Biały kryształ, nie cukier puder. Mam wrażenie, że piana na bezę ubita z cukrem kryształem jest "silniejsza" niż ubita z cukrem pudrem. Ubijamy, aż rozpuści się cukier. Wylewamy białka na ciasto czekoladowe.


Pianę wyrównujemy łyżką i kruszymy lub trzemy lub skubiemy na nią białą kulkę ciasta (tę najmniejszą).


W tym czasie piekarnik powinien się właśnie nagrzać. Wstawiamy ciasto na około godzinę. Zależy od piekarnika. U mnie to było 50 minut na "góra i dół" a potem 20 minut z obniżoną do 130° temperaturą termoobieg samej góry, żeby dosuszyć bezę, a  nie spiec spodu.


Nie jest to najlepsze zdjęcie, ale widać na nim jak beza na pleśniaku potrafi szaleć. Na szczęście zatrzymała się tuż przed grzałką i nie czeka mnie dodatkowe sprzątanie :) (piana potem trochę opadła)




Ciasto pysznie smakuje z maślanką, mlekiem, kawą, herbatą i oczywiście winkiem w wersji dla dorosłych :)




Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Ale świetnie jest to zdjęcie z wysokim ciastem! hah :D
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. https://rozkosznesmaki.blogspot.com/2013/01/gambero-rosso-vini-ditalia-2013.html?showComment=1473326362961#c4172785399721679785

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! Zdecydowanie chciałabym więcej wpisów tu! Ja gotuję z aplikacją kcalmar! Może to będzie dla Ciebie inspiracja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Zapraszam do nas częściej! www.kcalmar.com

      Usuń
  6. Przepysznie wygląda! :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo przepis zapisuje :) moze upieke w sobote:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak mi teskno do lata i czarnej porzeczki! Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam czarną porzeczkę :-) Te owoce są najlepsze na świecie. W okresie wiosennym i lata w moich garnkach można je często znaleźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pleśniak to moje ulubione ciasto, choć zawsze wolałam nazwę fuga, jakoś przyjaźniej brzmi :-)

    OdpowiedzUsuń