Składniki:
Ciasto:
- 120 g masła
- 100 g czekolady
- ok 40 g dobrego, belgijskiego kakao extra dark (4 łyżki z lekką górką)
- 3 jajka (L)
- 180 g cukru trzcinowego (jasnego, nierafinowanego)
- 60 ml kawy
- 200 g mąki owsianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- wiśnie z nalewki
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta przypomina trochę stary przepis na murzynka.
Topimy masło i czekoladę w rondelku. Można też w mikrofalówce (stopniowo, żeby nie spalić czekolady) lub na parze. Nie określiłam rodzaju czekolady, bo każdy ma inne upodobania, można użyć mlecznej (radzę wtedy dodać mniej cukru), deserowej, lub gorzkiej 70%, 90% może spowodować, że ciasto będzie gorzkie. Ja wykorzystałam deserowe czekoladki z wiśniami. Wyjęłam wiśnie, które wykorzystałam do nadzienia z mascarpone razem z wiśniami z wiśniówki, a czekoladę roztopiłam z masłem.
Mąkę owsianą można zrobić mieląc górskie płatki owsiane w młynku do kawy. Jeśli nie uda się zmielić ich na puch nadadzą ciachu przyjemną teksturę.
Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy kakao, mieszamy, jajka, mieszamy i tak dalej według listy.
Pieczemy w 180 ° C na "górę i dół" bez termoobiegu 1 godzinę plus 10 minut z termoobiegiem. Patyczek powinien być prawie suchy lub suchy.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, można mikserem, żeby masa była bardziej puszysta, ale dokładne wymieszanie łyżką wystarczy.
Ciasto jest dość delikatne, więc kładziemy kleksy kremu na blacie ciasta, a potem go łączymy. Przy brzegach dobrze zostawić pół centymetra, bo wciśnięte w serek wiśnie trochę go rozepchną.
Na serek z wiśniami nakładamy górny blat i gotowe. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Sugeruję mleczną lub białą dla kontrastu. Dla mnie najlepsze jest "nagie" :)
Smacznego! :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńoo mascarpone ile to kalorii, oo dobrze że wiśnie na trawienie sa
OdpowiedzUsuńMożna czasem zaszaleć, nie dajmy się zwariować ;)
UsuńCiasto wygląda ekstra :) A kalorie... Raz na jakiś czas przy czystej diecie takie kulinarne "wyskoki" są nawet wskazane ;)
OdpowiedzUsuńwygląda super! :)
OdpowiedzUsuńSamo ciasto jak widzę wygląda na mocno czekoladowe i myślę, że u mnie w domu na pewno by się ono przyjęło. Jak ja wykonuję jakieś ciasta czy desery z przepisów https://basiazsercem.pl/ to wiem, że moje dzieciaki czekają, aż tylko je zawołam gdy skończę.
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką takich zdrowych wersji wypieków. Często modyfikuję znane mi przepisy albo korzystam z inspiracji na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo często tam zaglądam, kiedy tylko mam ochotę na łakocie.