Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Drożdżowe zawijasy

Co zrobić na imprezę domówkę? Buły :) O ile gospodarze nie zrobią kanapek to będzie najprawdopodobniej jedyne pieczywo na stole :) pomijając ciasta oczywiście, bo na to zawsze ktoś wpadnie :P
Z takiej właśnie imprezowej potrzeby powstały te drożdżowe zawijaki. Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają nie wiadomo jakich warunków i, co najważniejsze, pyszne :)




Składniki (na ok 10 bułek):

  • 100g mąki razowej żytniej (typ 2000)
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 125ml ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju


Farsz 1:
  • ok 200g mrożonego szpinaku (pół paczki)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 100g sera feta
  • plaster gorgonzoli
  • sól, pieprz
  • czarnuszka
  • łyżka oliwy
lub

Farsz 2:
  • 1 szklanka rodzynek (użyłam dwój rodzajów rodzynek i jagody goji, po 1/3 z każdego rodzaju)
  • pół tabliczki czekolady (miałam końcówki różnych, mlecznej, gorzkiej, z orzechami, z marcepanem)
  • ok 1/2 szklanki nalewki gruszkowej wysokoprocentowej lub dowolnego alkoholu
  • cukier trzcinowy ok 2-3 łyżeczki


Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, połową ciepłego mleka (nie może być za gorące, bo "zabijemy" drożdże) i 1-2 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia. Powinna się zrobić drożdżowa pianka.

Farsz 1: 
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już prawie miękka dodajemy rozmrożony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy chwilę.
Dodajemy pokrojoną fetę i mieszamy, żeby nie zostały grudki sera. Smażymy jeszcze chwilę, wyłączamy i odstawiamy na bok.

Farsz 2:
Wszystkie rodzynki płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do szklanki, zalewamy alkoholem i odstawiamy. Czekoladę kroimy w kawałki, można użyć kropelek czekoladowych jeśli mamy.



Po wyrośnięciu drożdży dodajemy pozostałe składniki oprócz oliwy, mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 3-5 minut aż będzie można z niego zrobić owal. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło można podsypać mąką. Na wyrobione ciasto wlewamy olej lub oliwę (ja do wytrawnych daję oliwę, a na słodko olej, lub mieszam pół na pół jeśli nie chce mi się dwa razy wyrabiać ciasta) i miętosimy dalej aż tłuszcz się wkomponuje w ciasto.
Tak wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ściereczką na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość. Czekałam 1,5 godziny i ciasto prawie potroiło objętość :) Zrobiłam z podwójnej porcji, pewnie stąd wrażenie :)

Połowę wyrośniętego ciasta wykładamy na wysypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na ok 10 cm prostokąt/kwadrat w miarę możliwości. Łatwiej się roluje jeśli nie ma okrągłych brzegów :) Ja wałkuję cienko, ok 0,5 cm, bo lubię mięć dużo farszu.



Smarujemy farszem szpinakowym, kładziemy kawałeczki gorgonzoli i kroimy na pasy , a następnie zwijamy w rulony i układamy na blasze w lekkich odstępach, żeby miały szansę jeszcze urosnąć.



Jeśli robimy buły na słodko: odcedzamy bakalie z alkoholu, ale nie odciskamy.



 Rozwałkowane ciasto smarujemy delikatnie alkoholem z owoców (tylko tyle, żeby zwilżyć), posypujemy cukrem trzcinowym (bo ciasto nie było słodzone) i wykładamy bakalie i czekoladę. Farsz jest dość sypki, więc trzeba rolować trochę ciaśniej. Ja starałam się, żeby od spodu nie wystawały bakalie a tym bardziej czekolada, żeby się nie przypaliły.





Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, w tym czasie buły sobie podrosną na blasze :)
Pieczemy na "góra i dół" ok 20-25 minut. Te ze szpinakiem można chwilkę dłużej, w tych drugich bakalie, które wystają mogą się przypalić, a wtedy będą gorzkie.




Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale drożdżowego na słono jeszcze nie próbowałam! Twoje zawijasy wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! obie wersje mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Planuję jeszcze wypróbować z budyniem, a latem ze świeżymi owocami :)

      Usuń
  3. o matulu ! muszą być smaczne, koniecznie zrobię !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te zawijasy, wyglądają oryginalnie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne, szczególnie te z rodzynkami :D
    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń