Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 6 kwietnia 2014

Pełnoziarniste buraczkowe ciasto z różową gładzią

W ramach odprężenia po ciężkim tygodniu, wymyśliłam sobie, że zrobię jakieś ultra zdrowe ciasto. Takie zadanie na weekendową rozrywkę :P Chciałam nie używać białego cukru, a najlepiej też nie użyć mąki. Rzuciłam hasło w pracy i z podrzuconych pomysłów wybrałam buraki i czekoladę. 
Powstało takie oto cudo z różową gładzią :)



Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 2000
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych (lub różnych)
  • 1/3 szkl (ok 5 łyżeczek ziaren) zmielonego ostropestu plamistego (można pominąć i dodać więcej mąki)
  • 1 szkl. fruktozy (można zastąpić 1 i 3/4 szkl. zwykłego cukru)
  • 200g czekolady (100g gorzkiej 52% i 100g mlecznej 32%)
  • 2 szkl. buraków ugotowanych i startych na małych oczkach (ale nie na miazgę)
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • sok z małej cytryny
Na gładź:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z buraków


Przygotowanie:

Ubijamy białka jajek, dodajemy do nich połowę fruktozy i ubijamy aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku, aż wkomponują się wszystkie.
Czekoladę kroimy drobno i mieszamy z resztą suchych składników.
Do suchych wkładamy buraki, wlewamy olej i część ubitych jajek. Mieszamy aż się połączą. Dolewamy resztę jajek i delikatnie mieszamy, żeby nam nie uciekło całe powietrze, które wtłoczyliśmy do jajek ;)
Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i tak samo delikatnie mieszamy.
Formę spryskujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Używam silikonowej formy i nic mi się do niej nie przykleja, ale jeśli używacie zwykłych metalowych myślę że warto standardowo je wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub otrębami, albo użyć papieru do pieczenia.
Pieczemy w 180° 30 minut na "górę i dół", a potem jeszcze około 10 minut na "sam dół" - do suchego patyczka.
Zanim wyciągniemy z formy (tej nie silikonowej) ciasto musi wystygnąć.

Krem, który mi się skojarzył z kładzeniem gładzi, cekolowaniem i innymi takimi... Robi się szybko i łatwo  :)
Serek mascarpone prosto z lodówki przekładamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż cukier się rozpuści. Seren powinien odrobinę powiększyć swoją objętość. Dodajemy sok z buraków i miksujemy aż kolor będzie jednolity i gotowe!
Do nałożenia kremu miałam taki długi nóż do krojenia blatów biszkoptu i nakładania kremu. Nie wiem czy taka była jego funkcja nadana przez producenta, ale u mnie w domu odkąd pamiętam do tego właśnie służył :) Efekt końcowy wyszedł jak na zdjęciach :)

Nie jest to może ciasto do końca dietetyczne, ale nie dajmy się zwariować ;)
Ostatecznie można zrobić bez kremu ;)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja :)
    Zapraszam na moje carpaccio buraczane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się urzekająco :) A smakować musiało wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Smak buraczków był kompletnie nie wyczuwalny!

      Usuń
  3. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :) Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania, chętnie damy szansę promocji bloga na naszych łamach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj :)
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń