Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

piątek, 18 maja 2012

Zupa-krem z dyni

Zupa  z dyni w maju?! Ano w maju :) Jesienią nie chciało mi się gotować wielkiego garnka i wekować i postanowiłam zamrozić sobie kostki dyni. Co prawda miałam plan zrobić z nich użytek dużo wcześniej, ale wyszło tak, że nie miałam czasu, ani chęci za bardzo. Tak się złożyło, że maj mamy dość chłodny, w mieszkaniu kaloryfery nie dają ani trochę ciepła i ta dyniowa zupa będzie idealna na rozgrzanie :)



Składniki:


  • około 1,5 kilograma dyni
  • 700 ml wody
  • 3 kostki bulionowe warzywne
  • świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (można użyć świeżego, ale ja nie miałam)
  • 1/4 łyżeczki kuminu (nie kminu) - ale nie jest konieczny
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, dynię i gotujemy. W międzyczasie siekamy papryczkę najdrobniej jak umiemy i wrzucamy do garnka z dynią. Trzeba uważać, żeby dokładnie umyć ręce po zetknięciu z papryczką i szczególnie uważać na oczy!

Gotujemy aż się dynia zrobi miękka, moja mrożona się rozgotowała :)

Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy całość. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Gotowe!

Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, lub śmietany. Można posypać nasionami dyni :)

Smacznego!

2 komentarze: