Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 20 maja 2012

Hamburgery na wypasie

Kiedyś na soup.io znalazłam zdjęcie "maszynki" do hamburgerów takiej podobnej do naszej składaczki pierogów, tylko że ta do hamburgerów najpierw robiła dziurę w kotlecie, wsypywało się ser, przykrywało drugim kotletem i powstawał burger w serową niespodzianką. Dalej było już widać surowe burgery owinięte wędzonym boczkiem. Po upieczeniu ze środka elegancko wylatywał roztopiony ser.

Chcę takie!

Składniki:


  • 1,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (gotowiec z Biedronki)
  • ok 1 - 1,5 kg boczku wędzonego pokrojonego w cienkie, podłużne plastry
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprz.
  • ser żółty (u mnie 'Liliput' z Biedronki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • pomidory
  • cebula
  • sałata
  • ketchup
  • musztarda
  • sos barbecue (Pudliszki)
  • bułki (12)


Przygotowanie:

W szklance kłócimy jajka i dodajemy do nich sól. Wlewamy do mięsa, wlewamy oliwę, sypiemy pieprzem dość obficie i mieszamy, ale nie wyrabiamy jak kruche ciasto, im mniej memłane mięso tym lepiej. Będzie delikatniejsze.

Ser kroimy w ok 1/2 centymetrowe plastry. Specjalnie kupiłam okrągły ser, żeby było łatwiej :)

Lepimy placek mięsa, na to plaster sera i zalepiamy z góry i od boków.



 Owijamy dość szczelnie plastrami boczku.

Smażymy na grillu, można bezpośrednio na ruszcie i lepiej przykryć grill jeśli mamy taką możliwość, wtedy mięso na pewno się przepiecze.



Bułki można na chwilę położyć wnętrzem do żaru, żeby zrobiły się lekko chrupiące, ale nie trzeba. Użyłam zwykłych białych bułek, nie tych dmuchanych 'przeznaczonych do burgerów'.

Smarujemy bułę czym kto lubi, musztardą, ketchupem lub sosem barbecue (u mnie z Pudliszek), kładziemy krążki świeżej cebuli, kawałki pomidora, na to usmażony kotlet, sałata i zamykamy bułę górną połową.

Hamburgery na wypasie! Z podanych składników wychodzi 12 potężnych hamburgerów :)



Polecam i smacznego!



Bardzo chciałam wrzucić jakiś pożegnalny przepis, bo najprawdopodobniej nie będę miała szansy tego zrobić przez najbliższe 5 miesięcy, ale niestety czas na to nie pozwolił :( więc dopisuję krótkie pożegnanie pod hamburgerami :)
Wrócę, w każdym razie taki mam plan, i zasypię nowymi przepisami!
Do zobaczenia w listopadzie!

Trzymajcie się ciepło! :)

8 komentarzy:

  1. och mniam mniam, były takie mniam mniam! ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wypaśne te hamburgery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi przyszła ochota na hamburgera :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko trzeba wypróbować! Polecam gorąco i sugeruję zaopatrzyć się w śliniaki, bo mogą się przydać przy konsumpcji :P

      Usuń
  4. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli hamburgery, to tylko domowe i tylko z grilla http://www.zgrilla.pl/burgery-z-grillowana-wolowina-i-serem-plesniowym/
    polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Minus jaki niesie za sobą amerykańska kuchnia to ta ilość wielka kalorii. Nie wyobrażam sobie zjeść dodatkowo taką ilość sera! ;-) Dodajesz wyłącznie gotowych produktów jako "sos" czy może przyrządzasz jakiś? Mięso wygląda świetnie, jednak zamieniłabym je na dietetycznego indyka:)

    OdpowiedzUsuń