Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

czwartek, 24 stycznia 2013

Boczek z drobiu

Jest alternatywa dla wieprzowego boczku! W dodatku idealna na kanapki :) Znalazłam ją jakiś czas temu na Dietetycznie siostro! i chociaż sceptycznie podchodziłam do tymianku, bo za nim nie przepadam to zrobiłam według przepisu i wyszło pysznie! Tym razem chyba z nim trochę przesadziłam i wyszło trochę zbyt tymiankowe, ale nadal dobre :)



Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser typu camembert (za pierwszym razem użyłam light, a teraz zwykłego)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Pierś myjemy i czyścimy. Odcinamy polędwiczki, a te duże płaty przekrawamy wzdłuż otrzymując cztery duże płaty i dwie polędwiczki. Solimy i z jednej strony posypujemy pieprzem, a z drugiej tymiankiem i zostawiamy na noc w lodówce.
Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso układamy na folii i przekładamy serem. 
Zużyłam 1,5 krążka sera.
Zawijamy szczelnie i pieczemy 25 minut.
Tutaj grzecznie posłuchałam przepisu, bo z pieczeniem mięsa nigdy nie wiem "czy to już."
Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, a jak już ostygnie to do lodówki.
Gotowe :)

Na kanapce z pełnoziarnistego pieczywa smakuje idealnie :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ogólnie jestem wielkim zwolennikiem wszystkiego co mięsne i lubię gotować w kuchni. Najbardziej drażni mnie jednak, że zapachem jedzenia przesiąkają mi ciuchy i jest wtedy mały problem. W takiej sytuacji korzystam z neutralizatora zapachów https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele i wszystko mam pod kontrolą.

    OdpowiedzUsuń