Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 20 lutego 2013

Pink velvet brownies

Miało być amerykańskie red velvet cake, ale wpadł mi przepis na red velvet brownies, więc decyzja była prosta: BĘDĄ CZERWONE BROWNIES! Ale ten... tego okazało się, że dodałam za mało barwnika i wyszły różowe :P Miało być absolutnie nie zdrowe ciasto, ale i to mi nie wyszło... bo skończyła mi się biała mąka i użyłam pół na pół białą z pełnoziarnistą :P




Składniki:


  • 240 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie trzcinowy)
  • 4 duże jajka
  • 60 ml czerwonego barwnika
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 600 g mąki
  • 6 łyżeczek kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. I przygotowujemy foremkę 20 cm x 27 cm. Wystarczy natłuścić.
Do miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i miksujemy ok 2 minut, aż masa zrobi się puszysta. 
Dodajemy jajka. Po jednym i miksujemy po każdym z nich.
Wlewamy barwnik i wanilię i miksujemy aż masa będzie miała jednolitą barwę. 
U siebie wlałam tylko 30 mililitrów barwnika, bo stwierdziłam, że nie chcę aż tyle chemii wlewać, dlatego wyszło różowe :D a o wanilii kompletnie zapomniałam, ale i tak wyszło pycha :D
W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i sól. Dodajemy do kolorowej masy. Zdecydowanie łatwiej wmieszać mąkę takim stojącym mikserem, można stopniowo dosypywać i na spokojnie wymieszać, ale zwykłym też się da. Najpierw wymieszałam ręcznie, żeby po włączeniu miksera nie mieć całej kuchni w mące ;)
Ciasto będzie bardzo gęste.
Przekładamy do wysmarowanej formy i pieczemy 30-35 minut na "sam dół."



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz