Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Winny łosoś...

Dzisiaj jedna połowa jest dietetyczna, a druga nawet bardzo NIE dietetyczna, ale myślę, że razem bilans się wyrównuje :P Zgodnie z powiedzeniem:
I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food :D




Składniki:


  • 250g makaronu małe muszelki
  • 250g sera Gouda
  • plaster sera z zieloną plesnią
  • 500ml śmietanki UHT 18%
  • ok szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

  • filet łososia.
  • ok 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny (nie z całej)
  • szklanka białego, półwytrawnego hiszpańskiego wina Celebro
  • sól

Przygotowanie:

Łososia czyścimy (skrobiemy z łusek jeśli są). Nacieramy sokiem z cytryny i skórką. Delikatnie solimy.

Gotujemy makaron al dente i odstawiamy. Trzemy Goudę na grubych oczkach, a pleśniaka kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy sery i rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Wsypujemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy. Z pęczka pietruszki obrywamy same listki, bo łodyżki psują efekt. Oskubane listki siekamy i dodajemy do gorącej masy serowo-makaronowej.

Na patelnię wlewamy kroplę oleju, rozgrzewamy i kładziemy łososia. Jak już się lekko ogrzeje wlewamy wino, ok 1/2 - 3/4 szklanki. Resztę wypijamy :) Przykrywamy patelnię i dusimy ok 5-10 minut. To zależy od grubości fileta. Kiedy stwierdzimy, że nie est już surowy - odkrywamy i zwiększamy płomień, aby odparować płyn. Można podlewać rybę wytworzonym wokół winno-ctyrynowym sosem, aby zebrała jeszcze więcej smaku.

Do samego posiłku też proponuję białe, półwytrawne, hiszpańskie wino Celebro, co by współgrało :)



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz