Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 13 stycznia 2013

Fasolowy jabłecznik :)


Ani się obejrzałam, a dokładnie dzisiaj mija rok od pierwszego wpisu na blogu :) Zorientowałam się zupełnie przez przypadek i zupełnie przez przypadek jest to wpis z alternatywą mącznego ciasta tak jak rok temu:)



Składniki:


  • 600 g. ugotowanej bez soli białej fasoli (waga już po ugotowaniu; myślę, że można ją zastąpić fasolą z puszki)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek fruktozy (3 do ciasta i 2 do piany z białek)
  • 3 duże jabłka pokrojone małą kostkę (ja dałam dwa i jest dość suche)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do fasoli wbijamy żółtka, wlewamy olej, wsypujemy fruktozę i blendujemy. Na spokojnie, żeby nie spalić silnika blendera. Ja robiłam kilka podejść, żeby nie czuć fragmentów fasolkowych łusek.
Do masy dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i kostki jabłek. Mieszamy, ale już nie blenderem.
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana jest sztywna dodajemy fruktozę i ubijamy aż się rozpuści. Białka jajek lepiej zachowują sztywność, jeśli się je w ten sposób ubije z cukrem. Stwierdziłam, że fruktoza zadziała podobnie i tak też się stało :).
Ubite białka dodajemy do masy fasolowo-jabłkowej i delikatnie mieszamy aż się połączą.

Piekłam w 2 foremkach, bo mi się w jednej nie zmieściło :P 
Jedna 20x20 cm, druga 10x24cm.
W miarę możliwości lepiej w jednej raczej płaskiej niż wysokiej ;)

Piekarnik nastawiamy na"sam dół" na 30 minut. Mój piekarnik traci temperaturę więc może być gotowe szybciej.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. kolejnego roku blogowania! :)
    Miałam kiedyś robić babeczki z fasoli ale jakoś mi nie wyszło :P jabłecznik dla mnie to fajniejsza opcja , skorzystam, bo fasola czeka :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Mam nadzieję, że chęci mi nie zabraknie :)
      Moja siostra kiedyś zrobiła babeczki i były dosyć suche, dlatego wymyśliłam jabłecznik, żeby nie było takie "puste"
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń