Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z bezową czapeczką

 Trzeba sobie osłodzić końcówkę lata, czas na jakieś ciacho :) Razem ze znajomymi urządziliśmy wspólne gotowanie. Powstał ogromny obiad i oczywiście deser, do którego idealnie pasowało półsłodkie wino CELEBRO :)



Przepis na ciasto znaleziony w książce "Desery na co dzień i od święta"

Składniki:

  • 225g herbatników czekoladowych
  • 55g masła
MASA
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 600ml mleka
  • 100g gorzkiej lub deserowej czekolady
BEZA
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1/4 esencji waniliowej

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy. W książce radzą włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem, ale chyba blenderem poszłoby lepiej. Do pokruszonych herbatników wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy do formy na tartę (23cm średnicy) i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy, żeby było puszyste (w razie potrzeby można dodać trochę zimnego mleka). Resztę mleka zagotowujemy prawie do wrzenia i dolewamy do masy z żółtek cały czas mieszając.
Całość przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopioną czekoladę (my nie topiliśmy, tylko pokroiliśmy w drobną kostkę i rozpuściła się już w masie). Gotową masę wylewamy na herbatniki.

Białka ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli), stopniowo dosypujemy 3/4 cukru i ubijamy aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Dosypujemy resztę cukru, wlewamy esencję waniliową i mieszamy.
Wykładamy na masę czekoladową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Można widelcem albo łyżką zrobić wzorek na powierzchni :)

Pieczemy na środkowej półce w 160° C na "górę i dół" 30-40 minut. Jeśli beza się za szybko przyrumieni można zmienić na "sam dół".



Jest pyszne i na ciepło i na zimno, smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Mmmm czekolada + beza = pyszności :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaje się do obsewowanych i do listy blogów na moim blogu :) U mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń