Składniki:
- opakowanie białych kiełbasek sojowych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok 200ml czerwonego argentyńskiego wina
- cząber
- majeranek
- sól
- pieprz
- ostra czerwona papryka wędzona
- ok 300ml soku pomidorowego
- odrobina oliwy
- ugotowany makaron nitki
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę z wina, czosnku przeciśniętego przez praskę, cząbru, pieprzu i odrobiny soli.Kiełbaski kroimy na pół wzdłuż (można od razu w kostkę) i marynujemy w winie kilka godzin. U mnie to była doba.
Kiełbaski będą miały kolor buraczkowy :)
Kiełbaski odcedzamy i smażymy na oliwie. Kiedy się podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy dalej. Można posolić, żeby cebula szybciej zmiękła. Przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem. Jak cebula zmięknie zalewamy całość pozostałą marynatą i dusimy dalej.
Wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. w razie potrzeby doprawiamy.
Sos wykładamy na ugotowany wcześniej makaron. Można posypać serem.
Równie dobrze smakuje wyjadany z miseczki z chlebem :)
Smacznego! :)
Miodzio!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com