Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Wege spaghetti na winie

Jak się pewnie domyślacie, dostałam do wypróbowania wina marki Celebro, więc będzie jeszcze kilka przepisów z jego użyciem. Dzisiaj wegetariańskie spaghetti. Nie spodziewałam się, że sos pomidorowy z winem będzie taki dobry!






Składniki:
  • opakowanie białych kiełbasek sojowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • cząber
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ostra czerwona papryka wędzona
  • ok 300ml soku pomidorowego
  • odrobina oliwy
  • ugotowany makaron nitki

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z wina, czosnku przeciśniętego przez praskę, cząbru, pieprzu i odrobiny soli.Kiełbaski kroimy na pół wzdłuż (można od razu w kostkę) i marynujemy w winie kilka godzin. U mnie to była doba.
Kiełbaski będą miały kolor buraczkowy :)

Kiełbaski odcedzamy i smażymy na oliwie. Kiedy się podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy dalej. Można posolić, żeby cebula szybciej zmiękła. Przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem. Jak cebula zmięknie zalewamy całość pozostałą marynatą i dusimy dalej.
Wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. w razie potrzeby doprawiamy.

Sos wykładamy na ugotowany wcześniej makaron. Można posypać serem.
Równie dobrze smakuje wyjadany z miseczki z chlebem :)



Smacznego! :)

1 komentarz: