Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 17 listopada 2013

Bydyń chia

Nie wiem do końca, czy można ten deser nazwać budyniem, ale konsystencją najbardziej go przypomina, więc niech tak zostanie :) Tak proste, że chyba prościej się nie da!




Składniki:

  • 1/3 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
  • 400 ml mleka migdałowego
  • łyżka miodu
  • 3 banany


Przygotowanie:

Mieszamy miód z mlekiem migdałowym, aż się rozpuści. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy, żeby się nie skleiły w jedną grudkę. Rozlewamy miksturę do trzech miseczek i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Może zostać nawet ta noc.
Przed podaniem wkrajamy banana i gotowe :)
Można zjeść jako deser, śniadanie, podwieczorek lub kolację :)

Zamiast bananów można użyć jabłek, gruszek, jagód, kakao i cynamonu - cokolwiek przyjdzie nam do głów!
Można też zastąpić mleko migdałowe sojowym lub każdym innym roślinnym, a także krowim, czy kozim - wszystko zależy od nas i naszego widzi mi się ;)

Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.
Podobno Aztekowie tak bardzo je sobie cenili, że opłacali nimi podatki ;)



Smacznego! :)




7 komentarzy:

  1. Warto sprubować

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis całkiem ciekawy, wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mleko powinno być ciepłe, w chłodne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Temperatura nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. 1/3szklanki nasion china ??????? zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej to 1 lyzka UWAGA !!!!! wieksza ilośc moze szkodzić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zwrócić uwagę na ilość płynu. Całość to porcja dla 3-4 osób, więc bez obaw o dzienne maksymalne spożycie :)

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń