Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 13 września 2014

Foccacia

Dojrzewałam do tego wypieku bardzo długo, bo słyszałam, że najlepsza jest tego samego dnia, następnego oczywiście też, ale już nieco mniej. W końcu nadszedł taki dzień. Dzień focaccii :)




Składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 300 ml wody
  • 25 g oliwy z oliwek (ok 2,5 łyżki stołowej)
  • 18 g drożdży świeżych

Do przyprawienia:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 ml wody
  • sól gruboziarnista (1/2 łyżki lub mniej)
  • rozmaryn, oregano, tymianek lub inne ulubione zioła


Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto na gładką masę i zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia. Moje rosło trzy i też się udało ;)
Po tym czasie smarujemy oliwą dwie mniejsze lub jedną większą formę i wykładamy na nią ciasto. Zostawiamy na ok 20 minut pod przykryciem.
mieszamy ze sobą oliwę, wodę i sól i rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. palcami robimy w cieście wgłębienia i posypujemy ziołami. Ja zrobiłam w dwóch foremkach. Jedna była z rozmarynem, a druga z oregano i czosnkiem :)

Pieczemy w 180° przez 20-25 minut na "górę i dół"

Przepis znalazłam w książce pt: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku." Licia Cagnoni i Simone Rugiati. Zmniejszyłam ilość soli, w oryginale było 15 g, czyli ok 1 łyżka.








Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. foccacia i sos czosnkowy Develey, pyszności, dzięki wielkie za pomysł :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda smakowicie, Właśnie zastanawiałam się nad dodatkiem do obiadu :)
      Pozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/

      Usuń
    2. Dzizas... sos czosnkowy z liofilizowanego czosnku... nieee. Sos się robi szybko, więc należy go robiś w domu.

      Usuń
  2. Uwielbiam focaccię, ale nigdy nie robiłam jej sama. Teraz mam przepis, więc może sprawdzę jak smakuje w domowej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto drożdżowe na słono jest pyszne! :)

      Usuń
  3. Jaki jest rozmiar dużej foremki?

    OdpowiedzUsuń