Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

środa, 28 marca 2012

Rosyjska sałatka śledziowa

Natchnął mnie felieton Magdy Gessler we "Wprost". Pisała o śledziach i jakie to one dobre. Dla mnie jedyne zjadliwe to te z octu, bo nie mają ości :P Gesslerowa opisała sałatkę, którą powinnam była już dawno zrobić, bo aż wstyd się przyznać, że kończę rusycystyczne studia i nie pamiętam co z kuchni rosyjskiej kiedykolwiek zrobiłam. Więc dzisiaj śledziowa po rosyjsku!



Składniki:

  • 5-6 pojedynczych płatów śledziowych (u mnie jedno całe opakowanie 'matjasów' z Biedronki)
  • 3-4 średnie buraki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 3-4 jajka
  • 3 nie za duże ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 puszka białej fasoli
  • duża śmietana 18% (12% jest za kwaśna)
  • musztarda rosyjska (ja włożyłam 2 łyżki stołowe)
  • łyżeczka cukru
  • pieprz, sól
Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy tak jak ziemniaki w mundurkach. Studzimy. Z ziemniakami to samo. Jajka gotujemy na twardo i też czekamy aż wystygną.

Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skóry.

Wszystko kroimy w średniej wielkości kostkę, taką, żeby nam było wygodnie jeść, jak lubimy. U mnie to wygląda tak:



Swoje śledzie wyjęłam z olejowej zalewy, polałam octem i przegotowaną wodą, żeby zrobiły się mniej słone, a bardziej kwaśne. Można kupić od razu takie w zalewie octowej, ale ja nie miałam rybnego po drodze.
Śledzie też kroimy w kostkę.

Wszystkie kostki mieszamy ze śmietaną, musztardą i resztą przypraw. Nie włożyłam od razu całej śmietany, żeby mi sałatka nie popłynęła ;) 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. nad zdjęciami to musisz jeszcze popracować ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziut, a próbowałaś kiedyś zrobić ładne zdjęcie różowym śledziom? Go n try, please :)

      Usuń
    2. ja mówię ogólnie, nie tylko o sałatce śledziowej.
      frittata np ;p

      Usuń
  2. Mi nie trzeba Magdy Gessler by stwierdzić, że śledzie są pyszne! Ja przyjmuję je w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń