Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 15 kwietnia 2012

Śniadaniowy koktajl śliwkowo-jabłkowy

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się, czy połączenie świeżego jabłka z jogurtem naturalnym nie spowoduje jakiejś dziwnej rewolucji. Tym razem skończyły mi się inne owoce, więc pomyślałam: A co mi tam! Najwyżej! Okazało się, że rewolucja była, ale bardzo przyjemna :)



Składniki: 

i 100ml jogurtu naturalnego :)

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy owoce. Wyjmujemy ze śliwek pestki. Kroimy na cząstki. Z jabłek wydrążamy pestki i łuski wokół nich i kroimy na cząstki. Ja swoje obrałam ze skóry, bo była bardzo twarda, ale ta ze śliwek została. Jest bardzo bogata w błonnik.

Wszystko blendujemy do uzyskania jak najbardziej jednolitej masy. Skórka śliwki może się nie chcieć zmiażdżyć do końca, ale to nic. Wlewamy jogurt i blendujemy aż się połączy. Można dodać miodu albo cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne (szczególnie śliwki). Można dolać mleka, żeby koktajl zrobił się bardziej płynny.
Gotowe!

Smacznego!



1 komentarz: