Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 29 kwietnia 2012

Grillowana pierś z kurczaka z koprem włoskim

Odbieram telefon:
- Kupiłam Ci seler naciowy
- O fajnie, dzięki.
- I kupiłam koper włoski
- ...ale wiesz, że sama będziesz go jadła?
- Dlaczego?
- Bo ma posmak anyżu a tylko Ty go lubisz!
- Bo ja pomyślałam, że trochę posmakujemy, bo ja tego nie jadłam, a resztę weźmiesz na tę imprezę co jutro idziesz...

Ok, seler naciowy lubię i pewnie zrobię z nim to co zwykle, czyli sałatkę z tuńczyka, ale z koprem włoskim... Co ja zrobię....

- Dobra to kup jeszcze piersi z kurczaka to zrobię obiad.



Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • korzeń kopru włoskiego (fenkuł) (zużyjemy 1/4)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz



Marynata do mięsa:


  • pół łyżeczki kulek kolendry (rozgniecione w moździerzu)
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (u mnie z Kamisa)
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie:

W misce w której będziemy marynować mięso przygotowujemy marynatę i odstawiamy, niech się przerobi.
Z kolendrą nie można przesadzić, ma intensywny smak i lepiej włożyć jej za mało ;)

Myjemy mięso i wycinamy kostki, chrząstki i zbędny tłuszcz. Kroimy w około centymetrowe paski. Trzeba zwrócić uwagę na kierunek włókien. Wrzucamy do marynaty. Jak już pokroimy całość mieszamy mięcho z marynatą i wstawiamy do lodówki. Im dłużej mięso siedzi w marynacie tym jest lepsze, ale dla niecierpliwych pół godziny-godzina ;)

Fenkuł trzeba najpierw umyć i odkroić kikuty łodyg, są twarde, niedobre i nie są nam potrzebne. Ja odkroiłam też cienki plaster od spodu, bo był brzydki.
Kroimy na cztery części. Po środku widać głąb, taki jak w kapuście - trzeba go wyciąć, bo jest twardy.
ćwiartki siekamy na cieniutkie paski (ja tak samo kroję białą część kapusty pekińskiej, najcieniej jak się da).



Mieszamy miód z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli mamy lejący miód nie będzie potrzebne aż tyle soku z cytryny. Polewamy fenkuł, mieszamy i odstawiamy.

Mięsko można usmażyć na grillu lub na patelni grillowej co kto ma i woli , paski wychodzą podobne ;)


Podajemy z koprem na boku :) Okazało się, że posmak anyżu nie jest aż tak intensywny jak jego zapach podczas krojenia i całkiem dobrze współgra z kurzym mięskiem.

Na majówkę idealne połączenie!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz