Składniki:
- puszka tuńczyka w zalewie (nie w oleju)
- szczypiorek lub cebula
- 1-2 łodyżki selera naciowego
- koperek (około łyżeczki)
- sól
- pieprz
- sos Worcestershire
- awokado
Przygotowanie:
Szczypiorek lub cebulę siekamy. Cebulę jak najdrobniej, szczypior może być większy :)
Seler siekamy też najdrobniej jak potrafimy, żeby potem nie mieć wielkich kawałków na kanapce ;) Ja wkładam dużo selera, bo go lubię, ale jeśli chcemy tylko zaznaczyć jego obecność wystarczy jedna długa łodyżka na puszkę tuńczyka. Często robię podwójną porcję, albo i potrójną, wtedy zupełnie nie liczę selera i wrzucam ile się da :P
Z selerem niektórzy muszą uważać, bo "działa na kanalize" jak to mówi mój brat :D Ja mogę go jeść cały dzień i nic mi nie jest, ale moja mama ma słabsze rury w brzuchu i nie może go jeść za dużo ;)
Wrzucamy wszystko do miski, wlewamy sos Worcestershire, nie dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i wystarczy kilka kropel. (Ja na jedną puszkę tuńczyka wlewam około jedną łyżeczkę, bo lubię pikantną strawę.)
Odsączamy tuńczyka z zalewy, a nawet trochę wyciskamy, lekko solimy (bo majonez jest słony i sos W. też) i pieprzymy. Sypiemy koperek i wkładamy majonez, około 3 łyżek, ale to zależy od wilgotności tuńczyka. mieszamy. Można użyć świeżego, posiekanego koperku, albo suszonego, oba są dobre.
Awokado kroimy wzdłuż długim nożem i przekręcamy aby rozdzielić połówki. Tak jak Brzoskwinie, czy nektarynki. Połówkę bez pestki "łyżkujemy" to znaczy wyciągamy owoc ze skóry przeciskając łyżką przy samej skórce, aż uwolnimy całe wnętrze.
Niektórzy mają problem z wyjęciem pestki, a nie ma nic prostszego! Wbijamy w nasiono nóż, ale nie czubkiem tylko tak jak się kroi, przekręcamy i pestka powinna lekko wyjść :)
Wydrążone awokado, jeszcze w skorupce, można pokroić w podłużne pasku i poukładać na kanapce, można też zrobić od razu kostkę bez brudzenia dodatkowych naczyń :)
Smacznego!
Ha! Świetny przepis, jestem fanką selera naciowego w różnych sałatkach a takiej jeszcze nie spotkałam :-)
OdpowiedzUsuń