Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

sobota, 11 lutego 2012

Sałatka z tuńczykiem

Wieczorem spotkanie ze znajomymi, a  na posiadówki najlepsze są sałatki. Dziś tuńczykowa.


Składniki:


  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (może być też w oleju)
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 2 woreczki ryżu 
  • kawałeczek selera w korzeniu (można użyć 2 lasek naciowego)
  • sos worcestershire (można go kupić w Bomi lub w Tesco)
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Przygotowanie:

Gotujemy ryż tak jak lubimy. Na moim opakowaniu było napisane, żeby gotować przez 15 minut, gotowałam 17 bo był dla mnie jeszcze niedogotowany.
Gotujemy jajka na twardo.

W międzyczasie kroimy seler w bardzo cienkie paseczki a potem siekamy drobniutko.


Kiedy ryż się ugotuje i odcedzi mieszamy go (jeszcze ciepły) z rozdrobnionym selerem (jeśli mamy seler naciowy, to lepiej, żeby ryż był chłodny).

Kroimy cebulę w drobną kostkę, wkładamy do małej miseczki i mieszamy z łyżeczką sosu Worcestershire, który wygląda tak:


 Jeśli nie mamy, można go zastąpić połową łyżeczki octu balsamicznego i połową łyżeczki oliwy. Równie dobrze można posypać cebulę odrobiną soli, też nic się nie stanie :)

Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, u mnie ok 1cm. Najlepiej zrobić to na desce lub talerzyku, żeby łatwiej oddzielić cząstki od soku (który można potem wypić i dostarczyć sobie odrobiny Potasu;).

Z tuńczyka odsączamy zalewę. Jeśli używamy tuńczyka w oleju też trzeba się pozbyć jego nadmiaru.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce dodając ok. 4 łyżki majonezu, sól i pieprz według uznania. Jeśli dbamy o linię majonez można sobie darować, albo zastąpić go serkiem homogenizowanym, smak będzie nieco inny, ale sałatka nie będzie sypka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz