Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka / 3/4 szklanki
- 2 łyżeczki miodu
- owoc mango
Przygotowanie:
Wyczytałam, że kaszę trzeba przepłukać, więc płukałam aż woda przestała być mętna (tak jak przy płukaniu ryżu) i odcedziłam. Włożyłam do garnka, zalałam wodą i mlekiem, poczekałam aż się lekko zagotuje i na 10 minut zostawiłam na najmniejszym gazie od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach włożyłam miód i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem, żeby wciągnęły się płyny. Po tym czasie dolałam jeszcze 1/4 szklanki mleka, bo mi się wydawała za sucha i niedogotowana, więc włączyłam pod garnkiem gaz jeszcze raz. Mieszałam, żeby się nie przypaliło ;) Wyłączyłam i znów zostawiłam do napęcznienia.
W końcu w akcie desperacji przełożyłam zawartość garnka do kubka, przykryłam i wsadziłam do mikrofali i w końcu była dobra :) Następnym razem spróbuję wlać najpierw samą wodę, a mleko dopiero na samym końcu...
Mango dokładnie myjemy pod gorącą wodą.
Można je 'wydobyć' na różne sposoby.
-Można przekroić je na pół (zgodnie z płaską pestką w środku) i wyskrobać łyżeczką wnętrze.
-Jeśli mango jest mocno dojrzałe można zaraz po umyciu pościskać owoc, aż poczujemy że w środku została twarda już tylko pestka, lekko naciąć i wycisnąć całe pyszne wnętrze do szklanki. Ja tak zrobiłam, potem jeszcze dokładnie wyskrobałam co się dało ze skóry i pestki, nic nie może się zmarnować! Tym bardziej że mango to źródło witaminy B i C.
Całość zblendowałam, bo miąższ przy skórce jest trochę nitkowaty.
Ugotowaną kaszkę nakładamy do miseczek i pokrywamy kołderką z mango i gotowe!
Kasza jaglana uchodzi za najzdrowszą, więc warto ją jeść pod każdą postacią, nawet zamiast ryżu, czy ziemniaków. Podobno oczyszcza organizm z toksyn. Warto poczytać :)
Do mojego deseru dodałam miód, żeby uniknąć białego cukru, oprócz tego mango jest dość słodkie, więc można uznać, że to deser dietetyczny :)
Smacznego!
Uwielbiam mango, chociaż zaczęłam je jeść niedawno :)
OdpowiedzUsuńTapiokę widziałam ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością, ale jaglanej szukam już od miesiąca ;)
Jeżeli nie straszne ci koszta przesyłki to tapiokę znajdziesz na allegro - ja tak wczoraj zamówiłam karob, bo nigdzie w sklepach nie widziałam. Do tego dorzuciłam coś jeszcze od tego samego sprzedającego i koszty przesyłki zaczęły się opłacać.
Ja do tej pory strasznie go nie lubiłam, sama się dziwię, że tak mi smakuje. Kiedyś pewnie jadłam niedobre i mi zostały wrażenia :)
UsuńJa kupiłam jaglaną w Tesco, ale może nie być dostępna w każdym oddziale...
Hmm całkiem łatwe rozwiązanie, ale ja jednak lubię polować :P
Bardzo lubię mango ,więc napewno wykorzystam Twój przepis .Czuję że to bardzo dobry owoc do kaszy jaglanej której się "uczę".Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń