Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

piątek, 17 lutego 2012

Kasza jaglana z mango

Od jakiegoś czasu próbuję kupić tapiokę. To są drobne kuleczki zrobione ze skrobi manioku. Taka moja fanaberia, czasem coś wyczytam i szukam dopóki nie spocznę ;) Nie udało mi się jej znaleźć (póki co), ale wpadłam na kaszę jaglaną, której nigdy nie jadłam. Mój ojciec toleruje tylko gryczaną i moja mama nigdy innej nie gotowała, więc każdą inną kaszę odkrywam sama. Jaglaną kupiłam z prostego powodu: podobała mi się :) Kupuję oczami i się do tego przyznaję. Nawet książki kupują po okładce, jeszcze mi się nie zdarzyło pomylić ;) A te małe żółte kuleczki mnie po prostu urzekły! Chciałam zrobić tapiokę z mango, ale skoro mam jaglankę to spróbowałam ją zrobić z mango.



Składniki:


  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka / 3/4 szklanki
  • 2 łyżeczki miodu
  • owoc mango


Przygotowanie:


Wyczytałam, że kaszę trzeba przepłukać, więc płukałam aż woda przestała być mętna (tak jak przy płukaniu ryżu) i odcedziłam. Włożyłam do garnka, zalałam wodą i mlekiem, poczekałam aż się lekko zagotuje i na 10 minut zostawiłam na najmniejszym gazie od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach włożyłam miód i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem, żeby wciągnęły się płyny. Po tym czasie dolałam jeszcze 1/4 szklanki mleka, bo mi się wydawała za sucha i niedogotowana, więc włączyłam pod garnkiem gaz jeszcze raz. Mieszałam, żeby się nie przypaliło ;)  Wyłączyłam i znów zostawiłam do napęcznienia.
W  końcu w akcie desperacji przełożyłam zawartość garnka do kubka, przykryłam i wsadziłam do mikrofali i w końcu była dobra :) Następnym razem spróbuję wlać najpierw samą wodę, a mleko dopiero na samym końcu...

Mango dokładnie myjemy pod gorącą wodą.
Można je 'wydobyć' na różne sposoby.
-Można przekroić je na pół (zgodnie z płaską pestką w środku) i wyskrobać łyżeczką wnętrze.
-Jeśli mango jest mocno dojrzałe można zaraz po umyciu pościskać owoc, aż poczujemy że w środku została twarda już tylko pestka, lekko naciąć i wycisnąć całe pyszne wnętrze do szklanki. Ja tak zrobiłam, potem jeszcze dokładnie wyskrobałam co się dało ze skóry i pestki, nic nie może się zmarnować! Tym bardziej że mango to źródło witaminy B i C.
Całość zblendowałam, bo miąższ przy skórce jest trochę nitkowaty.



Ugotowaną kaszkę nakładamy do miseczek i pokrywamy kołderką z mango i gotowe!

Kasza jaglana uchodzi za najzdrowszą, więc warto ją jeść pod każdą postacią, nawet zamiast ryżu, czy ziemniaków. Podobno oczyszcza organizm z toksyn. Warto poczytać :)
 Do mojego deseru dodałam miód, żeby uniknąć białego cukru, oprócz tego mango jest dość słodkie, więc można uznać, że to deser dietetyczny :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam mango, chociaż zaczęłam je jeść niedawno :)
    Tapiokę widziałam ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością, ale jaglanej szukam już od miesiąca ;)
    Jeżeli nie straszne ci koszta przesyłki to tapiokę znajdziesz na allegro - ja tak wczoraj zamówiłam karob, bo nigdzie w sklepach nie widziałam. Do tego dorzuciłam coś jeszcze od tego samego sprzedającego i koszty przesyłki zaczęły się opłacać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory strasznie go nie lubiłam, sama się dziwię, że tak mi smakuje. Kiedyś pewnie jadłam niedobre i mi zostały wrażenia :)
      Ja kupiłam jaglaną w Tesco, ale może nie być dostępna w każdym oddziale...
      Hmm całkiem łatwe rozwiązanie, ale ja jednak lubię polować :P

      Usuń
  2. Bardzo lubię mango ,więc napewno wykorzystam Twój przepis .Czuję że to bardzo dobry owoc do kaszy jaglanej której się "uczę".Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń