Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 24 lutego 2013

Frittata z rzeżuchą i cheddarem

W poniedziałek wysiałam rzeżuchę na ligninę z myślą o tym, żeby ją kłaść na kanapki. Wczoraj wymyśliłam, że na śniadanie będzie pycha jajecznica z rzeżuszką, a dzisiaj rano ewoluowała we frittatę :D



Składniki:


  • 3 jajka
  • rzeżucha
  • ser cheddar (1 plaster)
  • kawałek wędzonej kiełbasy (dosłownie 3cm z pęta "na smaczek")
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w cienkie paski, albo kostkę i podsmażamy na odrobinie masła.
Jajka wbijamy do miski, solimy i kłócimy ze sobą. Dodajemy rzeżuchę i mieszamy.
Skręcamy palnik pod patelnią z wędliną do minimum i wylewamy na nią jajka.
Na jajka kruszymy plaster cheddara i przykrywamy patelnię pokrywką.
Można dolać po brzegach łyżkę wody, która zamieniając się w parę wodną zetnie wierzch jajek (tak jak przy jajkach sadzonych).
Co jakiś czas zaglądamy pod pokrywkę, czy wierzch nie jest już pływający.
Strasznie nie lubię wysuszonych jajek, więc wyciągam dosyć szybko, wszystko zależy od upodobań :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. U mnie tez ostatnio rządzą frittaty. ostatnio wersja postna z pieczarkami i cukinią, w najbliższych dniach, zrobię ją z szynką. Są pyszne. Twoja też wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze wychodzą na szybko, "a wrzucę jeszcze to i trochę tego..." :D
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. frittata to myślałem że muszą tam warzywa być? w sensie jakiś pomidorre papryka czy coś tam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fittata to potrawa oparta na jajkach (jak omlet, czy quiche)wzbogacona dodatkami takimi jak mięso, sery, czy warzywa. Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Frittata

      Usuń