Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

poniedziałek, 11 lutego 2013

Zdrowe ciacho z muesli

Jakiś czas temu wygrzebałam z szafy dawno zapomnianą paczkę muesli. Rodzynki z niego chyba przez tydzień musiałyby się moczyć, żeby były zjadliwe! Wyjęłam rodzynkowe suszki, a muesli zmieliłam w młynku do kawy. Wyjęłam też suszone banany, żeby zostały w całości, bo po upieczeniu w cieście robią się mięciutkie i pyszne :) Schowałam z powrotem do szafki i czekało.
W lodówce czekały białka z trzech jaj. Czekały aż coś z nich wymyślę. Wpadłam gdzieś na przepis na orzechowe bezy właśnie z trzech białek. Super! Będą bezy! Zmieliłam orzechy, przygotowałam cukier, ubiłam białka.... Niestety długo ubite nie zostały. Jakaś magiczna siła kazała im opaść i więcej nie powstać...
No to wykorzystam to muesli! I tak powstało zdrowe ciacho z muesli :)



Składniki:


  • 250 g. zmielonego muesli
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków z amarantusa
  • 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • garść żurawiny


Przygotowanie:

Z racji tego, że miały być bezy, to białka były lekko ubite z cukrem i orzechami. Dodałam do tego całą resztę składników (żurawiny umyte), wymieszałam i wpakowałam do foremki bez żadnego pieszczenia.
Myślę, że zamiast 3 białek można spokojnie użyć dwóch całych jajek, jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie żółtek, i nie trzeba się bawić w ubijanie ;)

Piekłam 35 minut.
15 min. w 180 stopniach "na sam dół", a potem 20 min. w 150 stopniach też "na sam dół".
W płaskiej, kwadratowej formie, nie w keksówce.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. fajne :) pyszne na śniadanko z ciepłym mlekiem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było na podwieczorek, ale na śniadanko też pasuje! :D

      Usuń
  2. nie ma to jak zdrowe ciacho -sama przyjemność z jedzenia ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak mówisz, nie inaczej! Zero wyrzutów sumienia! :D

      Usuń