Zdjęcie na szybko, bo byłam bardzo głodna :P
Składniki:
(na rosół)
- 2 marchewki
- mała pietruszka (albo pół)
- kawałek selera
- pół cebuli
- liść laurowy
- pieprz w kulkach
- sól
- 1 podwójna pierś z kurczaka
(na beszamel)
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- ok 2 łyżki mąki
- sok z połowy cytryny
- sól
- biały pieprz
- kasza jaglana ugotowana na sypko
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, ok 2 - 2,5 litra i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa lekko pokrojone, cebulę tylko na pół i gotujemy aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Ja wrzuciłam całe kulki pieprzu i odrobinę zmielonego. Włożyłam też liść laurowy.
Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy w raczej drobną kostkę, taką żeby wygodnie się jadło, i wrzucamy na gotujący się wywar.
Gotujemy aż mięso będzie dobre. u mnie ok 30 minut. Po ugotowaniu odczekałam ok godzinę, aż smaki dobrze się połączą.
Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy masło i podgrzewamy. W połowie szklanki zimnego mleka mieszamy mąkę, żeby nie było grudek i wlewamy do grzejącego się mleka. Cały czas mieszamy trzepaczką, żeby się nie przypaliło i nie zrobiło jedną wielką kluchą ;) Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy do momentu aż przestanie gęstnieć i jeszcze chwilę (tak jak budyń). Dodajemy sok z połowy cytryny (moja była mała) mieszamy trzepaczką i gotowe!
Na talerz kładziemy jaglankę, wykładamy mięso i warzywa z rosołu i polewamy beszamelem.
Pycha! Gotowane jedzenie wcale nie musi być mdłe :)
Nauczyłam się wreszcie gotować jaglankę na sypko!
Prażę kaszę, potem przepłukuję wrzątkiem, albo gorącą wodą z kranu. Odsączam i zalewam 1,5 - 2 razy taką ilością wody czyli np 1 szklanka kaszy to 1,5 - 2 szklanki wody.
Zagotowuję po czym zmniejszam palnik do minimum, lekko solę i przykrywam. Gotuję 10 minut, wyłączam i zostawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz