Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 11 maja 2014

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy i szpinaku





Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (typ 2000)
  • garść ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej, ok pół szklanki do masy + do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy ok 6 godzin, można zalać na noc. Po namoczeniu, płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy do miękkości (ok 1-1/2 godziny). Ciecierzyca jest dobra, kiedy po ściśnięciu między dwoma palcami zmienia się w masę. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Jeśli posolimy wcześniej będzie się dłużej gotowała i osłonki na ziarnach nie zmiękną.
Ugotowaną ciecierzycę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub w malakserze, lub innym miażdżącym urządzeniu :) Można od razu dorzucić posiekany czosnek.
Do masy dodajemy pozostałe składniki (szpinak rozmrożony) i mieszamy, ręką najlepiej, bo można wyczuć konsystencję. Można dodać mniej lub więcej oleju/mąki/ziaren. Trzeba pamiętać, że siemię zamieni wilgoś w żel i dodatkowo zwiąże masę.
Formujemy kotlety w wielkości bułki, do której zamierzamy je włożyć, na grubość ok 1-1/2 cm, żeby można było do tej bułki włożyć jeszcze jakieś warzywa ;) i smażymy z dwóch stron.
Ja swoje smażyłam delikatnie, tak, żeby można je było jeszcze dopiec na grillu.

Bułkę można posmarować pesto, musztardą, ketchupem, majonezem - czym kto lubi, dołożyć pomidora, sałatę, cebulę i np sos tzatziki - pycha!



Smacznego! :)

Wpis bierze udział w akcji:

Vege grillowanie

4 komentarze:

  1. Sprawdź konkurs, który może zwiększyć ruch na Twoim blogu i zapewnić zapas bakalii na najbliższe przepisy http://on.fb.me/1s9IoNf Burger nie przejdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka często sobie takie robi :) Ja jednak wolę mięsko szczególnie kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowe i smaczne :) W sam raz dla mojej siostry wegetarianki :)

    Obserwuję i zapraszam do mnie
    http://zmiksowane.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń