Składniki:
Ciasto:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki skrobi (lub mąki kukurydzianej)
- 1/5 szklanki mleka
- 1/3 - 1/2 małego opakowania drożdży (czyli 15-20gram)
- szczypta cukru dla drożdży
- 1 jajko (najlepiej małe)
Sos:
- dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka pasty z pomidorów suszonych
- ciepła woda
- sól, pieprz, ostra papryka
Dodatki:
- mała cebula
- tuńczyk z puszki (w sosie własnym)
- kapary (ok 1 łyżki)
- ser żółty
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Otręby mielimy na puch (tym razem zmieliłam tylko połowę, druga część została w całości). Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy" drożdże!) mlekiem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże drożdże często zastępuję suchymi drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie drożdży w mleku mam z głowy ;)
Mieszamy drożdże z otrębami, solimy odrobinę, dodajemy jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę!
Na ciasto wykładamy sos. Maziamy tak, żeby całe ciasto było nim pokryte łącznie z brzegami.
Na sos pokrojona w kostkę cebula i odsączony z zalewy tuńczyk. Kapary można rzucić na pizzę w całości, albo lekko pokroić. Posypujemy oregano i bazylią i kładziemy starty lub pokrojony ser.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, na "dół" przez pierwsze 15 minut i na "górę i dół" przez kolejne 5-10 minut.
Na sos czosnkowy potrzebujemy pół dużego kubełka jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki majonezu (u mnie Pomorski), dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki.
Smacznego!
Na pewno wypróbuję ten otrębowy spód! Świetny pomysł, nawet w towarzystwie sera :D
OdpowiedzUsuńJa już nie robię tradycyjnego ciasta odkąd wypróbowałam otrębowe :)
UsuńMozzarella się ciągnie i jest mniej kaloryczna
OdpowiedzUsuńDzięki za sugestię :)
UsuńSmak jednak też jest ważny, mozzarella jest bardzo delikatna ;)
Uwielbiam domową pizzę i na pewno wypróbuję ten przepis. Sama często robię w domu pizzę na specjalnym kamieniu do pieczenia, który to kupiłam jakiś czas temu w sklepie na https://duka.com/pl/. Kamień idealnie nadaje się do pieczenia ciasta. Ceramika absorbuje wilgoć podczas pieczenia, dzięki czemu ciasto ma zawsze odpowiednią kruchość.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję zrobić taką pizzę, prawdopodobnie upieczę ją w piekarniku elektrycznym h.koenig napl350
OdpowiedzUsuń