Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

piątek, 13 stycznia 2012

Zdrowe słodkie bułki


 Składniki:


  • 1 szklanka zmielonych otrębów pszennych
  • 1 szklanka zmielonych otrębów owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (używam Dr. Oetkera, można je kupić we wszystkich marketach i przechowywać dużo dłużej niż świeże;))
  • 1 szklanka ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 kubek suszonych owoców pokrojonych w kostkę (żurawiny, rodzynki, morele, śliwki, ziarna słonecznika)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oliwy wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać więcej mleka.
Dodajemy oliwę, która sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i wyrabiamy jeszcze raz.
Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką, lub folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy nieduże kulki. Układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy znów do wyrośnięcia.
Ja zwykle włączam wtedy piekarnik do nagrzania, a kiedy jest gotowy wkładam do piekarnika.



Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach, a piekarnik ustawiamy na "górę i dół" (tej informacji zawsze brakuje mi w przpisach!)
Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, trzeba sprawdzać, np: metodą "na suchy patyczek" : wbijamy patyczek w ciasto, w tym przypadku bułkę, i jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, nie przykleiło się do niego ciasto to znaczy, że ciasto jest dobre :); lub do chrupiącej skórki ;)

Można podać z jogurtem, maślanką, kefirem, lub przekroić i pomaziać dżemem, jak kto lubi :)

Smacznego!! :)

1 komentarz:

  1. o, bardzo mi się podoba ten przepis!
    w sumie to przypominają dość mocno sconesy, tylko że w zdrowej opcji :D
    piękne <3

    OdpowiedzUsuń