Składniki:
- 1 szklanka zmielonych otrębów pszennych
- 1 szklanka zmielonych otrębów owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (używam Dr. Oetkera, można je kupić we wszystkich marketach i przechowywać dużo dłużej niż świeże;))
- 1 szklanka ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 kubek suszonych owoców pokrojonych w kostkę (żurawiny, rodzynki, morele, śliwki, ziarna słonecznika)
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oliwy wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać więcej mleka.
Dodajemy oliwę, która sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i wyrabiamy jeszcze raz.
Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką, lub folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy nieduże kulki. Układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy znów do wyrośnięcia.
Ja zwykle włączam wtedy piekarnik do nagrzania, a kiedy jest gotowy wkładam do piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach, a piekarnik ustawiamy na "górę i dół" (tej informacji zawsze brakuje mi w przpisach!)
Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, trzeba sprawdzać, np: metodą "na suchy patyczek" : wbijamy patyczek w ciasto, w tym przypadku bułkę, i jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, nie przykleiło się do niego ciasto to znaczy, że ciasto jest dobre :); lub do chrupiącej skórki ;)
Można podać z jogurtem, maślanką, kefirem, lub przekroić i pomaziać dżemem, jak kto lubi :)
Smacznego!! :)
o, bardzo mi się podoba ten przepis!
OdpowiedzUsuńw sumie to przypominają dość mocno sconesy, tylko że w zdrowej opcji :D
piękne <3