Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) boczek (1) buraki (2) bułki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (3) ciasto (5) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (2) czekolada (4) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (5) jogurt (1) jogurt grecki (2) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) makaron (2) mango (2) marchew (5) mascarpone (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (3) migdały (1) mięso mielone (1) mięta (1) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (2) orzechy (1) orzechy włoskie (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (2) pizza (2) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (2) ryż (1) rzeżucha (4) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sezam (3) siemię lniane (1) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) słodkie (5) słonecznik (3) tofu (1) truskawki (3) tuńczyk (5) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wino (1) wiśnie (1) wędzony kurczak (1) zdrowe (4) ziemniaki (2) łatwe (22) łosoś (1) śledzie (1) śliwka (1) żurawina (1) żółty ser (1)

niedziela, 25 listopada 2012

Jabłka w cieście francuskim

Dzisiaj Kolejna odsłona jabłek. W skorupce z ciasta francuskiego :)





Składniki:


  • 4 raczej małe jabłka (ale nie maciupkie)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z Biedronki)
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego (jasnego, ale można też użyć białego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka orzechów i rodzynek

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Jabłka myjemy i obieramy w całości ze skóry, a następnie wydrążamy nasiona tak, aby jabłka pozostały w jednym kawałku.

Mieszamy cukier z cynamonem i wsypujemy do jabłek po 1 łyżeczce. Zatykamy dziurę w jabłku i wstrząsamy, żeby cynamon przykleił się do całości. Na to 1-2 rodzynki i kilka kawałków orzechów włoskich.






Zawijamy jabłka w ciasto. Pocięłam je na prostokąty i zaklejamy "w komin" tak, żeby u góry została dziurka do odparowywania. Brzegi ciasta trzeba dokładnie skleić.


Pieczemy około 25-30 minut, w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Pierwsze 15 minut "na dół" a potem można popróbować "na górę i dół" ale uważać, żeby nie spiec ciasta.

Na ciepło są pyszne!

Smacznego!

3 komentarze:

  1. pomysł zbudza zachwyt koleżanek w pracy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedz im, że zachwyt to dopiero wzbudza sosik z wnętrza upieczonego jabłka :P

      Usuń